Які пельмені найменш небезпечні для здоров'я

22.11.2016 15:12 Корисно
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
Під час експертизи пельменів фахівці ДП "Харківстандартметрологія" виявили генетично модифіковану сою та інші порушення

Відповідно до вимог ДСТУ 4437, пельмені поділяють на: м’ясні (вміст м'яса у фарші повинен становити не менше 75%) та м'ясорослинні (м’яса у фарші має бути не менше 60%). У фарші м’ясо-рослинних пельменів, крім м’яса, можуть міститися овочі, крупи, рослинний білок – соя та її похідні. Зрозуміло, що пельмені, фарш яких виготовлено виключно з м’ясної сировини, набагато смачніші та поживніші.

Для проведення експертизи були закуплені в супермаркетах міста Харкова («РОСТ», «КЛАСС», «Basket») виключно м’ясні пельмені 10 різних торгівельних марок вітчизняних виробників:
ТМ «Владко», виробництва ТОВ «Долівенко», фасовані 1/1,0 кг; ТМ «ОСА», виробництва ФОП Бородіна Л.В., «Мамині», фасовані 1/1,0 кг; ТМ «Хладик», виробництва ТОВ «Торгівельний дім Левада», «Домашні», фасовані 1/900 г; ТМ «Левада», виробництва ТОВ «Торгівельний дім Левада», «З яловичиною та свининою», фасовані 1/400 г; ТМ «Laska», виробництва ТОВ «ФЗП», «Сибірські» зі свининою та яловичиною, фасовані 1/400 г; ТМ «Три ведмеді», виробництва ТОВ «Три ведмеді», «Фірмові» з яловичиною та свининою, фасовані 1/450 г; ТМ «Геркулес», виробництва ТОВ «Провінція Плюс», «Домашні», фасовані 1/400 г; ТМ «SmaСom», виробництва ТОВ «Пирятинський делікатес», «Зі свининою та яловичиною», фасовані 1/900 г; пельмені власного виробництва супермаркету «РОСТ» «Найкращі» з яловичини та свинини, вагові; пельмені власного виробництва супермаркету «КЛАСС» «Індичі», фасовані 1/400 г.

В державній випробувальній лабораторії ДП «ХАРКІВСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ» пельмені перевіряли за фізико-хімічними та мікробіологічними показниками. Для цього в кожному зі зразків визначали вміст фаршу, сам же фарш перевіряли за жирністю, ідентифікацією соєвих білків, наявністю посилювача смаку та аромату – глутамату натрію (Е621).

Отже, перевірку на співвідношення тісто-фарш не пройшли 6 зразків з 10 перевірених, а саме пельмені ТМ «Владко», ТМ «Хладик», ТМ «Левада», ТМ «Laska», ТМ «SmaСom» та пельмені власного виробництва супермаркету «РОСТ». Дані зразки продукції фактично містять від 46 до 42 відсотків фаршу, а в пельменях ТМ «Хладик» його вміст становить навіть 39%. Важливо зазначити, що виробники на лицьовій стороні упаковки пельменів наносять напис «співвідношення фарш:тісто 50%:50%».

Дана вимога є обов’язковою, про що зазначено в ДСТУ 4437. Звісно, занижений вміст фаршу в пельменях на здоров’ї споживачів не позначиться, але ж ми купуємо пельмені не заради тіста!
Наступний показник, який визначався, є дуже важливим для споживачів і стосується якості та складу фаршу. Були проведені випробування на вміст рослинної ДНК у фарші, тобто визначалася наявність найпопулярнішого замінника м’ясної сировини – сої або її похідних. Слід відзначити, що серед закуплених зразків не було виробника, який би в складі продукту зазначав соєвий білок. Але за результатами лабораторних досліджень у 5 виробників було виявлено наявність соєвого білку: це пельмені ТМ «Владко», ТМ «ОСА», ТМ «Левада», ТМ «Laska», ТМ «Геркулес». Крім того, в пельменях ТМ «Владко» та ТМ «Левада» виявлено генетично модифіковану сою.
Заміна м’ясної сировини на сою значно здешевлює для виробника собівартість продукції. Вимогами державного стандарту не заборонено використовувати рослинну сировину, але це треба вказувати в маркуванні споживчої упаковки в складі сировини. Якщо масова частка м’ясної сировини становить менше ніж 75%, такі пельмені повинні мати назву «м’ясорослинні».
Не лише соєвий білок «забувають» зазначити виробники на споживчому маркуванні, а й наявність у складі продукту підсилювача смаку та аромату глутамату натрію Е621.

Пельмені ТМ «Владко», ТМ «Левада», ТМ «Laska», ТМ «Геркулес» та ТМ «SmaСom» містять в складі продукту глутамат натрію Е621 в кількості, що не перевищує допустиму норму, але виробники не інформують споживачів про використання цієї харчової добавки, чим порушують вимоги чинного законодавства.

Мають місце також порушення санітарних режимів виробництва пельменів. Про це свідчать результати лабораторних досліджень за мікробіологічними показниками, а саме за наявністю бактерій групи кишкової палички. На жаль, у чотирьох зразках пельменів було встановлено невідповідність за даним показником. Це пельмені ТМ «Владко», ТМ «ОСА», ТМ «SmaСom» та пельмені «Індичі» виробництва супермаркету «КЛАСС».
Таким чином, лише один з десяти перевірених зразків продукції пройшов перевірку за всіма показниками – це пельмені «Фірмові» ТМ «Три ведмеді».

Микола Мельник

Джерело: SLK
Автор: Роман Шупенко