ЧС-2014: Залишилося вісім претендентів на світову корону

03.07.2014 08:13 Спорт
www.sport-express.ua www.sport-express.ua
На чемпіонаті світу з футболу у Бразилії зіграно всі матчі 1/8 фіналу.

Як виграти в «лотерею» 

Стартовий раунд плей-оф нинішнього мундіалю подарував уболівальникам одразу дві післяматчеві серії пенальті. Спочатку за допомогою футбольної «лотереї» першого чвертьфіналіста визначили збірні Бразилії та Чилі. Перед цією грою більшість фахівців передрікали легку перемогу господарям чемпіонату ще в основний час матчу. Однак на гол бразильця Давіда Луїза на 18-й хвилині чилійці ще в першому таймі відповіли результативним ударом Алексіса Санчаса. Надалі обидві команди створили багато досить перспективних моментів, але нічийний рахунок 1:1 не змінили. Чудовий шанс схилити чашу терезів на свою користь збірна Чилі мала наприкінці другого овер-тайму, коли всю Бразилію ледь не шокував Маурісіо Пінілья. Та, на щастя п’ятикратних чемпіонів світу, удар чилійського форварда на себе прийняла поперечина. Удача була на боці господарів поля й у серії пенальті. Бразильці перемогли в ній з рахунком 3:2 завдяки своєму голкіперу Жуліу Сезару та влучним ударам з «точки» Давіда Луїза, Марсело і Неймара. У підсумку, збірна Бразилія таки пробилася до 1/4 фіналу домашнього чемпіонату світу, хоча питань щодо самої гри команди Луїса Феліпе Сколарі залишила чимало.

Читайте також: ВІД T-MODEL ДО BRAZUCA. ЕВОЛЮЦІЯ ФУТБОЛЬНОГО М’ЯЧА
                      ЄВРОБАСКЕТУ - 2015 В УКРАЇНІ НЕ БУДЕ - FIBA EUROPE
                       У ХАРКІВСЬКОГО "МЕТАЛІСТА" НОВИЙ ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР

Ще в одному матчі 1/8 фіналу до серії пенальті були змушені вдатися збірні Коста-Рики та Греції. Основний час матчу і два овер-тайми суперники також завершили внічию, 1:1. На 51-й хвилині коста-риканців вивів уперед Браян Руїс, а наприкінці другого тайму паритет на табло відновив Сократіс Папастатопулос. До речі, греки з 66-ї хвилині отримали чисельну перевагу, після того як у складі їх суперника було вилучено з поля Оскара Дуарте. Однак «зайвий» гравець не допоміг еллінам досягти бажаної перемоги. У серії ж пенальті європейську команду додому відправив Теофаніс Гекас, який не зміг реалізувати вирішальний одинадцятиметровий удар.

Прощай, Африка! Уперед, Європа!

На чемпіонаті світу вже не залишилося жодної африканської команди. Останніми надіями чорного континенту були збірні Нігерії та Алжиру, які за підсумками групового етапу змогли вийти до 1/8 фіналу. Однак пройти далі їм не дозволили команди Старого Світу. Нігерійців у розряд глядачів перевели французи. На 79-й хвилині перший гол «орлам» забив Поль Погба, а наприкінці матчу м’яч у власні ворота зрізав капітан збірної Нігерії Джозеф Йобо. У підсумку французи перемогли з рахунком 2:0, а засмучений Йобо відразу після матчу оголосив про завершення своїх виступів за національну команду.

Набагато ближчими до чвертьфіналу були футболісти Алжиру. Всупереч невтішним прогнозам, вони гідно виглядали в матчі 1/8 фіналу проти збірної Німеччини. Алжирці, особливо в першому таймі, добряче завантажили роботою німецького воротаря Мануеля Нойєра. Утім, не стояв без діла й голкіпер збірної Алжиру Раіс Мболхі, який також зумів зберегти свої ворота «сухими» протягом двох таймів. Проте, ледь розпочався перший овер-тайм, як Андре Шюррле красивим ударом п’ятою вивів німецьку команду вперед. Спроби Алжиру відновити паритет по гарячих слідах були непереконливими. Наприкінці ж другого овер-тайму всі питання про переможця зняв Месут Езіл, який ударом з близької відстані подвоїв перевагу бронзових призерів ЧС-2010. І хоча Алжир у компенсований арбітром час зусиллями Абдельмумена Джабу скоротив відставання, часу, щоб урятувати матч, у африканців уже не залишилося. 2:1 – важка перемога Німеччини. Цікаво, що у чвертьфіналі кривдники африканців зіграють між собою. Причому матч між Францією та Німеччиною по праву можна вважати найнепередбачуванішим серед усіх пар 1/4 фіналу.

Список же європейських чвертьфіналістів, окрім Франції та Німеччини, доповнили також збірні Нідерландів і Бельгії. В 1/8 фіналу «помаранчеві» здобули вольову перемогу над командою Мексики. На гол мексиканця Джовані дос Сантоса на 48-й хвилині голландці відповіли двома точними ударами вже під завісу матчу. На 88-й хвилині рахунок дальнім ударом зрівняв Веслі Снайдер, а вже в компенсований час перемогу фіналістам ЧС-2010 приніс Клас-Ян Гунтелар, який реалізував пенальті – 2:1.
У свою чергу бельгійці в 1/8 фіналу «зняли» з подальшого пробігу збірну США. Після нічийних 0:0 в основний час «червоні дияволи» забили відразу два м’ячі у першому з екстра-таймів. Відзначилися Кевін Де Брейне і Ромелу Лукаку. Американці відновили інтригу на 107-й хвилині, після того як розрив у рахунку скоротив Джуліан Грін. Однак на більше команди Юргена Клінсманна не вистачило. 2:1 – Бельгія стала четвертою командою Старого Світу, яка зіграє у чвертьфіналі.

Месія Мессі

На вихід у чвертьфінал з європейських команд цілком могла розраховувати і збірна Швейцарії. У поєдинку з командою Аргентини швейцарцям довгий час вдавалося стримувати атаки грізного суперника на чолі з Леонелем Мессі. Більш того, альпійська команда при цьому ще й небезпечно контратакувала. Утім, забити в основний час нікому з цих двох команд так і не вдалося. «Сухі» нулі трималися надалі і в овер-таймах. Але коли вже всі повірили, що третій серії пенальті на стадії 1/8 фіналу не уникнути, Аргентина таки вирвала потрібний для себе результат. Гол, по суті, зробила головна зірка «смугастих» – невгамовний Мессі. На 118-й хвилині він пройшов з м’ячем практично півполя, а потім видав ідеальний пас на Анхеля ді Марію. Останній і поклав переможний м’яч у дальній кут – 1:0. У компенсований час героєм Швейцарії міг стати Блерім Джемайлі, але після його удару головою латиноамериканців підстрахувала штанга.

«Беззубий» Уругвай

Напередодні 1/8 фіналу проти команди Колумбії збірна Уругваю втратила одного зі своїх ключових гравців. За рішенням ФІФА форвард уругвайців Луїс Суарес отримав дискваліфікацію протягом дев’яти міжнародних матчів за умисний укус італійця К’єлліні в поєдинку цих збірних на груповому етапі ЧС. Залишившись, таким чином, без головного бомбардира, у матчі з Колумбією збірна Уругваю так і не зуміла налагодити свою гру в атаці. А от у складі колумбійців головну роль учергове виконав півзахисник Хамес Родрігес, який забив у кожному таймі по одному м’ячу. 2:0 – Колумбія у чвертьфіналі. До того ж Родрігес поки став кращим «снайпером» нинішнього мундіалю. З урахуванням групового етапу Хамес забив уже п’ять м’ячів і, здається, зупинятися на цьому не збирається.

Олексій Білобровко, матеріал з газети "Слобідський край" №78 від 03.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта