До Олімпійських ігор у Сочі готуються спортсмени Харківщини

19.06.2012 15:22 Спорт
У Харкові на базі "Темп" працює Центр олімпійської підготовки.

«Готовий сани влітку» - під таким девізом працюють харківські спортсмени, які пройдуть висококваліфіковану підготовку до Олімпіади 2014 року в новому, оснащеним усім необхідним Центрі олімпійської підготовки.

Харківська область - володарка унікальної бази

На сьогоднішній день Харківська область має унікальну базу, аналогів якої практично немає на Україні. «Український Східний центр олімпійської підготовки з зимових видів спорту» (ЦОП), розташований в харківському лісопарку, спрямований на розвиток зимових видів спорту в області та підготовку спортсменів для участі в спорті вищих досягнень, включаючи Олімпійські ігри, чемпіонати та кубки світу.

ЦОП почав свою роботу ще в 2010 році, але саме в нинішньому році отримав найбільший розвиток. До вже існуючих двох відділень додалося ще чотири. На сьогоднішній день в центрі проводиться підготовка з шести зимових видів спорту: біатлон, сноубординг, лижні гонки, фігурне катання, шорт-трек та хокей з шайбою.

Базується центр на території Олімпійського спортивного клубу «Темп», який являє собою національну спортивну базу, затверджену Кабінетом міністрів. На ній є всі умови, включаючи лижні траси, сертифіковані міжнародною федерацією, на яких вже в шостий раз проводиться етап Кубка Європи. Зараз «Темп» проходить велику реконструкцію: побудований готельний комплекс, який може прийняти до 150 спортсменів одночасно, а восени цього року розпочнеться будівництво лижі-ролерної траси довжиною півтора-два кілометри, що дасть можливість проводити навчально-тренувальну роботу в Харкові, а не вивозити спортсменів в інші міста.

Саме від роботи ЦОП залежить ефективна підготовка харківських спортсменів до майбутньої Олімпіади. В центрі працює достатня кількість кваліфікованих наставників, у тому числі три з них мають звання «Заслужений тренер України»: на відділенні біатлону - Микола Ворчак, з лижних гонок - Володимир Попов, і на відділенні хокею - Володимир Куракін.

Харків'яни провели успішний сезон

На сьогоднішній день в ЦОП займається 105 спортсменів. За цей час було підготовлено 1 майстер спорту міжнародного класу, 2 майстри спорту та 4 кандидати в майстри спорту. У минулому сезоні вихованці центру показали високі результати як на всеукраїнській арені, так і на міжнародних стартах.

Керівництву центру, за підтримки Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації, вдалося зібрати сильну команду з біатлону, на яку покладено завдання не тільки потрапити на Олімпіаду в Сочі, а й вдало виступити на ній. Так до майстра спорту міжнародного класу Наталії Бурдиги, яка в минулому році виграла етап Кубка Європи і увійшла в тридцятку найсильніших біатлоністок світу, приєднався заслужений майстер спорту, бронзовий призер чемпіонату світу 2011 року, Сергій Седнєв, якого керівництво області змогло переманити з команди Сумської області. Великі надії покладаються також на Катерину Цесельскую та Олександра Спіцина, які показують високі результати на національних турнірах.

До складу національної збірної України входять і харківські лижники Вікторія Якимчук і Руслан Перехода. В цьому році до них приєдналася наймолодша лижниця, вихованка ЦОП Оксана Шаталова. Оксана показала високий результат на першій зимовій юнацькій Олімпіаді, зайнявши 15 місце серед 70 команд учасниць.

На цій же Олімпіаді відзначився ще один вихованець ЦОП - фігурист Максим Нікітін, який в парі з Олександрою Назаровою став срібними призером.

Сильну команду виховує центр і в шорт-треку. На сьогоднішній день три спортсмена Полтавець Дмитро, Корольов Віктор і Кошеленко Олексій мають звання майстрів спорту і є неодноразовими призерами чемпіонату України.

Великих успіхів в нинішньому році досягли спортсмени ЦОП і в досить новому для Україні виді спорту - сноубордингу. Високі результати на Чемпіонаті України, а також на турнірах FIS та чемпіонаті світу серед юніорів показали Олександр Бєлінський і Роман Олександрівський.

На жаль, на даний момент високими результатами не можуть похвалитися лише хокеїсти, втім, як і весь український хокей. Тим не менш, для розвитку хокею на Харківщині цього року ЦОП відкрив своє відділення, їх команда є молодіжним складом «Харківських Акул». Також, за словами директора центру Юрія Щеголькова, у новому сезоні харківський хокей поповнить ще одна професійна команда - «Динамо» Харків.
Не припиняється робота з підготовки спортсменів і в літній період.

Саме від сьогоднішньої якісної роботи залежить успіх харківських спортсменів у новому сезоні, в якому їм доведеться виступити на численних міжнародних стартах, та поборотися за ліцензії на Олімпійські ігри, яків 2014 році пройдуть у Сочі. У свою чергу, перед ЦОП поставлена задача видати на Олімпіаду максимальну кількість харківських спортсменів.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №72 від 16.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта