Гравець харківського "Металіста": від захисника до чиновника

24.09.2013 13:22 Спорт
У Харківській області, як і по всьому світу, найпопулярнішим видом спорту є футбол, а улюбленою командою мільйонів жителів Харківщини – «Металіст».

У цій команді свій спортивний шлях починало багато відомих футболістів, які прийшли в школу «Металіста» з районних ДЮСШ. Це і нинішній форвард «Карпат» Олександр Гладкий, який народився в Лозовій, і уродженець міста Первомайського легендарний харківський голкіпер Ігор Кутєпов, і багато інших. Але зупинити увагу хочеться на захиснику Валентину Крячку, який найбільше прославив харківський футбол на міжнародній арені.

Валентин Миколайович народився 27 січня 1958 року в смт Комсомольському Зміївського району. Як у і всіх хлопчаків, улюбленим заняттям Валентина у вільний час був футбол. Почавши займатися ним у себе в селищі, він незабаром потрапив у перший набір харківського спортінтернату, та вже в 9 класі дебютував у складі дубля харківського «Металіста», а через рік, у серпні 1975-го, у віці 17 років отримав право грати у складі головної команди.

З «Металістом» і його дублем Валентин Крячко ставав чемпіоном УРСР серед юнаків та переможцем першої ліги СРСР, але великих успіхів футболіст здобув як захисник збірних Радянського Союзу.

Перший його тріумф відбувся в 1976 році. Юніорська збірна СРСР, у складі якої грав Валентин Крячко, стала переможницею чемпіонату Європи в Угорщині, а вже через рік його чекав ще більш приголомшливий успіх – перемога на молодіжному чемпіонаті світу в Тунісі.

На жаль, через проблеми зі здоров’ям кар’єру гравця Валентину Корячку довелося завершити досить рано – у 28 років. Але, повісивши бутси на цвях, з футболом він не зав’язав, і за деякий час знайшов себе на тренерському терені. Як помічник він працював у «Металісті» під керівництвом нинішнього тренера збірної України Михайла Фоменка, потім і сам очолив рідний клуб, а згодом харківські клуби «Арсенал» та «Геліос».

Сьогодні Валентин Крячко працює начальником відділу молоді та спорту Харківського району області, але і будучи чиновником, не забуває про улюблену справу – футбол. Він продовжує грати у складі ветеранських команд, а також представляє Харківську облдержадміністрацію на всеукраїнських спартакіадах.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №110 від 14.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта