Харківські альпіністи стали переможцями у чемпіонаті світу (ФОТО)

15.10.2012 12:53 Спорт
http://mountchamp.com http://mountchamp.com

Дві команди альпіністів із Харкова, що представляли українську національну команду, вибороли 1 і 2 місце на Чемпіонаті світу з альпінізму. Скельний клас змагань завершився 9 жовтня у Криму.

За звання чемпіонів світу із альпінізму змагалися 15 команд - зв'язок: по 6 команд з Росії і України, по одній — з Молдови, Грузії, Литви. Український етап чемпіонату з альпінізму (скельний клас) проводився окремо для жіночих і чоловічих національних команд.

Змагання проводились у два етапи. Перший — із техніки альпінізму, так звана школа, під час якої команди по черзі проходили один і той же маршрут протяжністю до 80 метрів. На цьому етапі важливо було показати техніку альпінізму: швидкість, точність, спритність. Перемогу визначала швидкість проходження, при цьому жорстко штрафувались порушення правил страховки. Лідерами «школи» серед чоловіків стала команда України — Олександр Заколодний і Анатолій Оченаш, а серед жінок сильнішими виявились росіянки Юлія Терентєва і Альона Андреєва.

Другий етап змагань являв собою безпосереднє сходження на вершини із затвердженого списку маршрутів. Чоловікам необхідно було пройти 3 вершини за 4 дні, а жінкам — 2. Як повідомив директор Чемпіонату світу Генадій Копейка (м.Харків), учасникам цього етапу були запропоновані 60 маршрутів 5А-6А категорії складності.

- Це маршрути протяжністю від 200 до 500 метрів з перепадом стіни до 400 метрів на п'яти скельних масивах Кримських гір: Шаан-Кая, Морчека, Трикутник, Челебі, Фороський кант, - відмітив Генадій Копейка. - Невелика довжина кримських маршрутів компенсується високою технічною складністю рель'єфу.

Під час сходження команд судді уважно слідкували за правильністю проходження ниткою маршруту, заміряли швидкість руху. Результати двох етапів чемпіонату бали, отримані командами, сумувались.

За враженнями власника «серебра» чемпіонату майстра спорту Євгена Полтавця, ці змагання зібрали найсильніших спортсменів з країн СНД.

- Підготовка спортсменів була дуже сильною. Ті надскладні кримські маршрути, які раніше майстри спорту проходили за 15-16 годин, зараз в середньому долались за 7 з половиною годин. Дуже важливою була швидкість руху, на яку впливали багато факторів, тому боротьба була запеклою серед сильних спортсменів, - зазначив спорсмен.

Серед чоловіків переможцями стала команда з Харкова — Олександр Заколодний і Анатолій Оченаш. Друге місце вибороли теж харків'яни — Євген Полтавець і Євген Тимко. Бронзу здобула команда з Молдови — Михайло Щербатюк і Руслан Щербатюк. Серед жіночих команд перше і друге місце посіли росіянки — Альона Андрєєва і Юля Терентєва, а також Ірина Бакалейнікова і Поліна Галацевич, третє місце дісталося українкам — Анні Ясинській і Оксані Ревчук.

Чемпіонат світу з альпінізму як такий відбувся у цьому році вперше за всю історію цього спорту. Адже раніше подібні змагання на природньому рель'єфі проводились в рамках СРСР, а пізніше — для країн СНД. Головною перепоною для організації подібних заходів була висока травмонебезпечність. Але цьогорічний чемпіонат відбувся без жодної аварії або травми.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта