Харківський Металіст: історія перемоги

04.06.2013 11:37 Спорт
Фото ФК «Металіст» Фото ФК «Металіст»
Перше в клубній історії національне «срібло» «Металіста» та путівка в Лігу чемпіонів стали чудовим подарунком до 25-річчя перемоги команди в Кубку Радянського Союзу.

Ця історична для харківського футболу подія відбулася 28 травня 1988 року в Москві. У фінальному матчі 47-го розіграшу кубкового трофею «Металіст», очолюваний легендарним тренером Євгеном Лемешком, обіграв московське «Торпедо».

У головному поєдинку за Кубок СРСР «Металіст» і «Торпедо» зустрічалися вперше, але передматчеві розклади були тоді на боці московської команди. «Автозаводчани» до того часу завоювали собі репутацію справжніх «кубкових бійців». Для них це був уже 13-й фінал! Для харків’ян – лише другий. П’ятьма роками раніше «Металіст» у вирішальному поєдинку мінімально поступився донецькому «Шахтарю». Утім, незважаючи на невтішні прогнози фахівців, саме харків’яни досягли необхідного для перемоги результату, вигравши фінальний матч 1988 року.

У тактичному плані суперники сюрпризів не піднесли. «Торпедо», на правах фаворита, намагалося шукати щастя в атаці. Євген Лемешко, навпаки, побудував дії своєї команди на міцному, надійному захисті: головне – не пропустити, а можливість забити обов’язково з’явиться.

Таким чином, діючи від захисту, харків’яни не дозволили москвичам створити достатню кількість гольових ситуацій, а самі домоглися максимуму користі з мінімуму можливостей. Незадовго до перерви «Металіст» вийшов уперед. На 42-й хвилині Гурам Аджоєв реалізував пенальті. Відразу після перерви у складі харків’ян на поле вийшов Олександр Баранов. Саме він на 61-й хвилині після паса від Аджоєва головою вколотив другий м’яч у ворота «Торпедо». Надалі московські футболісти намагалися «переломити» хід подій, але безуспішно. «Пробити» цього дня харківського голкіпера Ігоря Кутєпова їм не судилося. «Металіст» переміг з рахунком 2:0 і став четвертою українською командою (після київського «Динамо», донецького «Шахтаря» і львівських «Карпат»), якій підкорився радянський кубковий трофей.

Наступного дня після історичної перемоги зустрічати команду на харківський залізничний вокзал прийшли десятки тисяч уболівальників, які влаштували своїм улюбленцям бурхливий і яскравий прийом.



Загалом у розіграші Кубка СРСР сезону 1987/1988 років «Металіст» провів сім матчів, у яких здобув шість перемог і один раз зіграв унічию. В 1/16 фіналу було переможено московську команду «Червона Пресня» (3:1 і 1:1), в 1/8 фіналу – «Динамо» із Сухумі (3:0 і 2:1), у чвертьфіналі під натиском харків’ян склав зброю волгоградський «Ротор» (1:0), а в півфіналі не зміг устояти вільнюський «Жальгіріс» (2:1).

Вигравши Кубок СРСР, «Металіст» у тому ж 1988-му отримав право вперше в своїй історії виступити в офіційних матчах на міжнародній арені – у турнірі на Кубок володарів кубків європейських країн.

У день славетного ювілею до вболівальників харківської команди звернувся теперішній президент «Металіста» Сергій Курченко, який зазначив, що саме та команда – переможець Кубка СРСР є зразком для кожного з нинішніх членів клубу, взірцем того, як долати труднощі та, хоч би там що, налаштовуватися на перемогу й самовідданою грою її досягати.

– Сьогодні ми робимо все, щоб зберегти і примножити славні традиції «Металіста». Цього року в чемпіонаті України ми завоювали «срібло». І зупинятися на цьому не збираємося! Попереду – новий український сезон. Попереду – Ліга чемпіонів. Упевнений, якщо, як і в 1988-му, команда викладатиметься на повну, слава «Металіста» ще не раз прогримить для всієї футбольної спільноти! Ми пишаємося досягненнями наших попередників і зробимо все, щоб їх перевершити. Думаю, це й буде найкращим подарунком ветеранам і вболівальникам клубу. А для того, щоб молоде покоління харків’ян – любителів футболу не забувало своїх героїв, цього року ми відкриємо музей «Металіста», де кожен зможе ознайомитися з історією клубу та постатями, які створювали цю історію, – зазначив амбіційний керівник харківського клубу.

«Золотий» склад «Металіста» 1988 року: 
Олександр Баранов (7 ігор у Кубку СРСР/3 голи), Юрій Тарасов (7/2), Ігор Якубовський (7/1), Леонід Буряк (6/1), Віктор Ващенко (6), Олександр Іванов (5/1), Юрій Сивуха (5), Іван Панчишин (5), Олег Деревинський (5), Олександр Малишенко (4/4), Борис Деркач (4), Сергій Кузнєцов (4), Віктор Сусло (4), Віктор Яловський (4), Гурам Аджоєв (3/1), Руслан Колоколов (3), Юрій Махіня (3), Микола Романчук (3), Олександр Еней (3), Ігор Кутєпов (2), Ігор Талько (2), Олег Морозов (2), Роман Хагба (2), Олександр Єсіпов (1). Головний тренер: Євген Лемешко.

Олексій Заржицький, матеріал з газети "Слобідський край" №65 від 01.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта