Харківським фігуристам не вистачає місця та часу на тренування - тренери

26.04.2013 11:38 Спорт
http://rosukrinform.com/ http://rosukrinform.com/
Останнім часом, завдяки льодовим шоу, які демонструвалися по телебаченню, фігурне катання привернуло інтерес багатьох людей в усій Україні

Це сприяло різкому сплеску набору до спортсекцій з фігурного катання в Харкові. За словами старшого тренера Харківської області з фігурного катання Юрія Балкова, багатьом навіть довелося відмовити, тому що на сьогодні в Харкові й області немає достатньої кількості бюджетних льодових майданчиків, а наявні поділяють час для занять між фігуристами, хокеїстами і представниками шорт-треку.

Тому замість необхідних 4–5 годин на день харківські майстри, які представляють Україну на чемпіонатах світу та Європи, можуть займатися лише 1–2 години.

– На жаль, відсутність достатньої кількості бюджетних льодових майданчиків призвело до того, що ми не змогли взяти всіх охочих. Спортсмени зараз отримують мало льодової практики. Хочеться, звичайно, щоб у нас у кожному районі міста й області були бюджетні катки, – зазначив Юрій Бокалов.

Також, за його словами, основною проблемою у фігурному катанні залишається відсутність у Харкові, та й в усій Україні, достатньої кількості висококваліфікованих тренерів, які могли б підготувати призерів чемпіонатів Європи та світу. Багато відомих тренерів виїхали за кордон після розпаду СРСР, а нове покоління ще не виросло.

Утім, є надія, що цю проблему незабаром буде вирішено. Багато хто з нинішніх спортсменів, чия кар’єра підходить до завершення, мріють поповнити тренерські ряди.
Так, одна з учасниць Кубка України, харків’янка Катерина Сероштан, уже визначилася, що хоче повністю присвятити себе улюбленому спорту і після завершенні виступів піти на тренерську роботу.

– Хочу домогтися успіхів у тренерській роботі, щоб мої вихованці показували ще кращі результати, ніж я, а також виховати чемпіонів, – зазначила Катерина.
Незважаючи на те, що сезон уже офіційно завершено, у Харкові ще пройде ряд любительських турнірів. А професійні спортсмени тим часом і далі готуватимуться до наступного сезону й Олімпійських ігор.

Збірна України за підсумками чемпіонату світу з фігурного катання, який відбувся у Канаді, здобула дві ліцензії на Олімпіаду-2014 у Сочі, і є надія, що одна з них дістанеться харківської танцювальній парі.

Претендентами на путівку в Сочі від Харківської області є Надія Фроленкова та Віталій Нікіфоров, а також срібні призери перших зимових Юнацьких Олімпійських ігор Олександра Назарова і Максим Нікітін, які зараз проходять підготовку в Москві у школі відомого тренера Олександра Жуліна.

У свою чергу, як тільки вирішиться питання з фінансуванням, Надія Фроленкова та Віталій Нікіфоров також відправляться за кордон, де отримають не менш якісну підготовку.

Тож сподіваймося, що Харківщина побореться за медалі на зимовій Олімпіаді.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №50 від 25.04.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта