Кращий бразилець «Металіста» оновив особисті рекорди

09.09.2014 09:39 Спорт
Поки в чемпіонаті України з футболу триває пауза, пов’язана з іграми національної збірної країни, харківські любителі спортивної статистики отримали чудову можливість спокійно підрахувати чергові показники та досягнення гравців рідного «Металіста».

Як виявилося, відразу з декількома «круглими» досягненнями зараз можна привітати одного з лідерів харківської команди – Клейтона Хав’єра. Так, м’яч, забитий цим бразильським легіонером з пенальті у ворота польського «Руху» під час нещодавнього матчу плей-оф раунду Ліги Європи, став для нього 50-м голом у футболці «Металіста» у всіх офіційних турнірах (єврокубки, чемпіонат і Кубок України ). Крім того, це був 10-й реалізований одинадцятиметровий удар Хав’єра під час його виступів за харківську команду. 

На цьому латиноамериканський хавбек харків’ян вирішив не зупинятись і за кілька днів відзначився голом уже у ворота донецького «Металурга». Цікаво, що й цей результативний удар став для бразильця також знаковим, адже це був його 40-й гол за «Металіст» у чемпіонах України. Як порахували допитливі футбольні статисти, з цих 40 м’ячів у національному турнірі на рахунку Клейтона один хет-трик (львівським «Карпатам») і п’ять дублів (двічі «постраждав» донецький «Металург», по одному разу – полтавська «Ворскла», дніпропетровський «Дніпро» та одеський «Чорноморець»).

Сумарно ж на рахунку Клейтона Хав’єра тепер 51 забитий м’яч. З них 19 голів він «поклав» суперникам у першому таймі, а 31 – у другому. Ще один гол він забив у додатковий час, у так званому екстра-таймі (у згаданій уже грі з польським «Рухом»).
У Харкові Хав’єр грає з 2010 року. За цей час більше за всіх 10-й номер «Металіста» «образив» київське «Динамо», донецький «Металург» і полтавську «Ворсклу», у ворота яких він забивав по 5 м’ячів. Усього від його точних ударів постраждали 25 клубів, з яких 10 – це закордонні команди. Також на рахунку Хав’єра є й унікальна гольова серія – п’ять турів поспіль, а саме з 21-го по 25-й тур чемпіонату України 2012/13 рр., він забивав м’ячі в ворота суперників! У чотирьох цих матчах було забито по одному голу, а в одному Клейтон оформив дубль.

На сьогодні Хав’єр провів за «Металіст» 104 матчі в чемпіонаті України, один матч у Кубку України і 32 поєдинки в єврокубках. Разом – 137 матчів в офіційних турнірах. Як уже неодноразово заявляв сам 31-річний бразилець, найближчим часом залишати харківський клуб він не збирається. А це означає, що Хав’єр ще неодноразово порадує місцевих уболівальників і футбольних статистів своїми новими досягненнями у складі харків’ян. Оновити їх Клейтон зможе вже в найближчу суботу, 13 вересня. Нагадаємо, що цього дня «Металіст» у рамках шостого туру української Прем’єр-ліги зіграє вдома принциповий поєдинок з «Дніпром» – командою, яку зараз тренує екс-наставник «жовто-синіх» Мирон Маркевич.

Ігор Алексєєв, матеріал з газети "Слобідський край" №108 від 09.09.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта