Нове державне свято відзначали на Харківщині

30.07.2012 07:13 Спорт
20 липня країна вперше святкувала День шахів. Харківщина відзначила його багатьма шаховими турнірами, які пройшли в районах області.

Наша країна приєдналася до святкування міжнародного Дня шахів, який світове суспільство, за ініціативи Всесвітньої шахової федерації (ФІДЕ), відзначає з 1966 року.

Внесенню до українського календаря ще одного свята сприяли досягнення українських шахістів у змаганнях на міжнародному рівні. Так, чоловіча й жіноча збірні неодноразово ставали переможцями й призерами чемпіонатів світу та Всесвітньої шахової Олімпіади.

Близько 20 українських спортсменів входять до 100 кращих шахістів і шахісток планети.

Таким чином, з метою залучення уваги суспільства, органів державної влади та громадських об’єднань до шахів як високоінтелектуального, доступного та масового виду спорту, забезпечення державної підтримки й розвитку шахів, примноження потенціалу та популяризації їх серед молоді та зміцнення міжнародного авторитету України завдяки досягненням шахістів, Верховна Рада у листопаді минулого року постановила проголосити 20 липня Днем шахів в Україні.

У цей день у багатьох регіонах країни відбулися шахові турніри. Не залишилась осторонь і Харківська область, у багатьох районах якої пройшли свої змагання.

Яскраві чисельні змагання відбулись у Красноградському районі, де шахи розвиваються завдяки спортивного клубу «Олімп». Закладу вже близька 40 років, і одним з перших його відділень стало саме відділення шахів.

З нагоди свята було проведено шаховий фестиваль пам’яті ветерана шахів Красноградського району Миколи Хлівного.

Фестиваль пройшов у три етапи: районний  юніорський турнір, турнір кращих шахістів Красноградського району та супертурнір, у якому також взяли участь шахісти із сусіднього Зачепилівського району.

У рамках турніру було проведено командні змагання зі швидких шахів, у них взяли участь дев’ять команд, до складу яких увійшли кращі шахісти району та юні вихованці секції шахів клубу «Олімп». За підсумками змагань перше місце з результатом 15,5 очок виборола команда «Динамо» у складі Олексія Головіна та Віктора Чернишова. Друге місце з результатом 14,5 очок посіла команда «Дебют» у складі Данила Гробового та Марата Хайруліна. Третьою стала команда «Металіст» у складі  Іллі Кондренка та Анатолія Денисенка.

У супертурнірі зі швидких шахів перше місце з результатом 7,5 із 9 можливих виборов Віктор Перехода, друге місце з результатом 7 очок здобув Олексій Піскунов, третє з результатом 5,5 очок – Микола Ємець.

Також було проведено сеанси одночасної гри від майстрів ФІДЕ, це стало своєрідною прикрасою фестивалю.  

Борис Бреславець, матеріал з газети "Слобідський край" №90 від 28.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта