Олімпіада в Сочі: Харківські сподівання

03.02.2014 12:38 Спорт
http://mignews.com.ua/ http://mignews.com.ua/
За медалі XXII зимових Олімпійських ігор, які з 6 по 23 лютого 2014 року відбудуться в російському Сочі, поборються чотири харківські спортсмени.

На кого сподіватися? 

До складу національної Олімпійської збірної України потрапили чотири вихованці Українського східного центру олімпійської підготовки із зимових видів спорту. Це біатлоністи Наталія Бурдига, Марія Панфілова та Сергій Седнєв, а також лижник Руслан Перехода. Саме вони представлятимуть Харківську область на цій Олімпіаді.
Крім того, є надія, що в Сочі поїде й харківська фігуристка Єлизавета Усманцева. У парному катанні вона разом із дніпропетровським спортсменом Романом Таланом побореться за путівку на Олімпіаду в контрольному прокаті проти київської пари Юлія Лаврентьєва та Юрій Рудик.

Усього на XXII зимову Олімпіаду Україна делегує 42 спортсменів, які поведуть боротьбу за медалі в 9 з 15 представлених видів спорту. Найбільше представництво, відразу 11 українців, буде в біатлоні. Україна покладає найбільші очікування на завоювання медалей саме в цьому виді спорту.

Повторити й перевершити 94-й

За всю історію своїх виступів на Зимових Олімпіадах Україна завоювала поки лише п’ять медалей. На сьогодні це 33-й результат у сумарному медальному заліку Білих Олімпіад. Лідирують за цим показником норвежці. Починаючи з першої Олімпіади 1924 року, ними було завойовано 304 медалі, 107 з них – золоті.

Остання Олімпіада 2010 року для українських спортсменів була провальною. З Ванкувера збірна повернулася з порожніми кишенями. Така ж невдача спіткала українців і раніше. На Олімпіаді 2002 року, яка пройшла в американському Солт-Лейк-Сіті, також не було завойовано жодної медалі.

А найбільшого успіху українські спортсмени змогли досягти на Зимових Олімпійських іграх 1994 року. У норвезькому Ліллехаммері було завойовано дві медалі: «золото» у фігурному катанні принесла Оксана Баюл із Дніпропетровська, ставши першою олімпійською чемпіонкою незалежної України, а «бронзу» в біатлоні завоювала Валентина Цербе з Житомира.

На наступній Олімпіаді – 1998 року, яка пройшла в японському місті Нагано, на рахунку українських спортсменів було тільки «срібло». Його в біатлоні виборола Олена Петрова із Сум.

Ще дві бронзові медалі дісталися українцям на Олімпійських іграх 2006 року в італійському Турині. Їх завоювали у фігурному катанні танцювальний дует з Одеси Олена Грушина та Руслан Гончаров, а також киянка Лілія Єфремова в біатлоні.

Легендарна збірна СНД

У складі збірної України харківські спортсмени поки що без медалей. При цьому за всю історію Зимових Олімпійських ігор лише двічі харків’янам удавалося підніматися на п’єдестал пошани, будучи ще спортсменами Радянського Союзу.

Високі результати в ковзанярському спорті на Олімпіад-1956 показав Олег Гончаренко. Свою спортивну кар’єру Олег Георгійович починав на харківському стадіоні «Динамо», але незабаром результати молодого ковзаняра було помічено, і його «забрали» до Москви, де він продовжив свою кар’єру – також у спортивному товаристві «Динамо». Олег Гончаренко був лідером збірної та легендою радянського спорту. Його успіхами захоплювалися не тільки в СРСР, а й далеко за кордоном. Популярність харків’янина була настільки великою, що два міста на різних континентах землі – американський Денвер і столиця Норвегії Осло – обрали його своїм почесним громадянином. На рахунку Олега Гончаренка три золоті медалі чемпіонатів світу та два титули чемпіона Європи. Блискучі результати він показав і на Зимовій Олімпіаді в італійському місті Кортіна-д’Ампеццо. Наш земляк став бронзовим призером на дистанціях 5000 і 10000 метрів.

На рахунку харків’ян є й олімпійське «золото». Його в хокеї завоював ще один динамівець, Сергій Петренко. У 1992 році спортсмени республік колишнього Радянського Союзу востаннє вийшли під одним прапором, цього разу олімпійським, і показали високий результат, посівши в медальному заліку друге місце та програвши тільки олімпійській збірній Німеччини. Одну з дев’яти золотих медалей завоювали хокеїсти, серед яких був колишній вихованець харківського «Динамо», а тоді вже нападник московського «Динамо», Сергій Петренко. Збірна СНД з хокею показала феноменальний результат і у фіналі з рахунком 3:1 обіграла шестикратних олімпійських чемпіонів – канадців. Свою лепту в перемогу команди вклав і харків’янин: відігравши на Олімпіаді в усіх восьми матчах, він закинув у ворота суперників дві шайби.

Такі – хоча й нечисленні, але дуже вагомі – були успіхи харківських олімпійців на Білих Олімпіадах. Сподіваймося, що майбутні Олімпійські ігри в Сочі будуть для України найуспішнішими, а своє ім’я в історію олімпійського руху великими літерами впишуть і харківські спортсмени.

Борис Бреславець, матеріал з газети "Слобідський край" №11 від 25.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта