Олімпіада, чемпіонат з футболу та "золото" Металіста. Події спорту 2014 року

16.01.2014 15:41 Спорт
Рік, який минув, був насичений яскравими спортивними подіями за участю харків’ян. Не гіршим буде і 2014-й.

«Слобідський край» пропонує десятку найбільш очікуваних, на думку нашої редакції, спортивних подій.

До цієї десятки ми обрали ті турніри, що вже зарекомендували себе як турніри високого міжнародного рівня. Їх ми розподілили за хронологією проведення, але верхівку рейтингу залишили за наймасовішими подіями, які пройдуть на території Харківщини, а також найбільш очікуваними подіями планетарного характеру.

ХХII зимова Олімпіада. 6–23 лютого. Сочі, Росія. Найбільш очікуваною подією чотириріччя для всіх спортсменів є Олімпійські ігри. У Сочі буде розіграно 98 комплектів медалей у 15 зимових видах спорту. На сьогодні вже 85 країн кваліфікували на Олімпіаду хоча б одного спортсмена. Свою команду представить і Україна.

На минулій Олімпіаді у Ванкувері українці залишилися без медалей, тому на майбутню покладаються великі сподівання. Найімовірніше, боротьбу за олімпійські нагороди зможуть повести українські біатлоністи. Збірна впевнено почала нинішній сезон, завоювавши вже декілька медалей на етапах Кубка світу.

Поки що склад олімпійської збірної не затверджено. Найбільша вірогідність, що харків’яни зможуть виступити в біатлоні, а також в сноубордингу. залишається також надія і на участь в Олімпіаді харківських фігуристів. Танцювальна пара Надія Фроленкова та Віталій Нікіфоров стала на відкритому чемпіонаті України другою, і цілком може претендувати на поїздку в Сочі.

Харківські спортсмени зробили все можливе і доклали максимум зусиль, щоб домогтися права участі на Олімпіаді. Тепер рішення за федераціями та Національним олімпійським комітетом, які найближчим часом відберуть найдостойніших.

ХХ чемпіонат світу з футболу. 12 червня – 13 липня. Бразилія. Улюблена гра мільйонів посіла ще один рядок нашого списку очікувань. Улітку цього року увагу мільйонів уболівальників буде направлено на футбольні баталії чемпіонату світу. Ця подія по праву могла б претендувати на перше місце нашого рейтингу, якби не одне але: збірна України на чемпіонаті не зіграє.

Нагадаємо, що досить успішно провівши груповий відбірковий етап, Україна посіла друге місце в групі, і за вихід на чемпіонат боролася в стиковому матчі зі збірною Франції. Перший матч, який відбувся в Києві, вселив велику надію в те, що українці побачать свою команду на головній футбольній події чотириріччя. Збірна України показала феноменальну гру, та з рахунком 2:0 обіграла іменитих суперників. Але, як виявилося, радість була передчасною. У Франції підопічні Михайла Фоменка спасували перед напором господарів поля, і, програвши з рахунком 3:0, пролетіли повз чемпіонат.

Проте, навіть незважаючи на відсутність на чемпіонаті збірної України, тисячі харківських уболівальників, безсумнівно, стежитимуть за перипетіями мундіалю та, напевно, вже обрали своїх фаворитів. До того ж, є імовірність того, що на чемпіонаті зіграють деякі гравці «Металіста». Найбільший шанс у капітана команди Хосе Соси, який є діючим гравцем збірної Аргентини.

ХI зимові Паралімпійські ігри. 7–16 березня. Сочі, Росія. Очікування від сочинської Параолімпіади дуже великі. Вона стане п’ятою, на якій виступлять українські параолімпійці. Дві останні українці провели блискуче. У 2006 році в Турині збірна стала третьою в медальному заліку, а в 2010 році у Ванкувері з 19 медалями в активі – п’ятою. Чимала частка цих медалей – заслуга харківських спортсменів.
У Сочі Харківську область представлять вісім параолімпійців, які поведуть боротьбу за медалі у лижних гонках та біатлоні. Усього ж на Параолімпіаді-2014 буде розіграно 72 комплекти медалей. Крім названих видів спортсмени боротимуться в следж-хокеї, керлінгу на колясках та гірськолижному спорті.

«Металеве» золото в прем’єр-лізі. Червень 2013 – травень 2014 року. Україна. Найбільше очікування цього сезону – золоті медалі «Металіста», на які харківський клуб має досить непогані шанси. У першій частині сезону підопічні Мирона Маркевича показували злагоджену гру, і протягом декількох турів упевнено займали перший рядок турнірної таблиці. Лише кілька невдач в останніх турах відкинули «жовто-синіх» на другу сходинку. Зараз в активі «Металіста» 36 очок, і відставання від лідера чемпіонату – «Шахтаря» – становить чотири очки. При цьому харківський клуб провів на одну гру менше, ніж гірники. Команда не зіграла матч з київським «Арсеналом», який знявся з чемпіонату, але рішення щодо зарахування або зняття з команд очок за ігри з цим клубом, прем’єр-лігою поки що не прийнято.

Золоті медалі відкриють харків’янам пряму дорогу до групового етапу Ліги чемпіонів, якого Харків був безцеремонно позбавлений рішенням УЄФА і Лозаннського спортивного арбітражного суду в нинішньому сезоні.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №1-2 від 04.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта