Заради миру півтисячі велосипедистів планують вирушити у Луганськ та Донецьк (ФОТО)

03.11.2014 07:24 Спорт
фото Валерія Несенова фото Валерія Несенова
Велосипедист із Грузії Нодар Берідзе вже понад два місяці колесить дорогами України із закликом до миру.

Всеукраїнський велотур «Всі за мир», про який уже трубить уся країна, дістався Харкова. Керівником і поки що єдиним учасником цього проекту є Нодар Берідзе – друг і учень легендарного грузинського спортсмена та мандрівника Джумбера Лежави. За своє життя Джумбер Давидович 14 разів ставав рекордсменом Книги Гіннесса, об’їхав на велосипеді всю земну кулю, на його честь хоча б на декілька годин, але припинялися бойові дії в найгарячіших точках планети, де проходив маршрут його подорожі. 

Як тільки в Україні розпочалися бойові дії, Джумбер Лежава запланував велотур усією країною, включаючи Донецьку та Луганську області, мета якого – припинення вогню та мир. На жаль, втілити свої мрії в реальність йому не вдалося. За місяць до старту проекту, у віці 75 років, він помер.

Проте ідея легендарного мандрівника не вмерла разом з ним. Менеджер і друг Джумбера Нодар Берідзе підхопив його справу та 24 серпня, у День незалежності, стартував із Києва у велоподорож по всій країні. Уже понад два місяці він колесить дорогами України, хоча сам ніколи не був професійним велосипедистом і до цього проекту за все життя «накрутив» не більше 10 кілометрів. Та вже зараз у рамках туру він подолав понад 4000 кілометрів і побував у 19 областях країни, у кожній з яких його гостинно зустрічали небайдужі до проекту люди.


29 жовтня Нодар Берідзе побував і в Харкові, де його зустріли спортсмени-велосипедисти та керівництво Департаменту у справах молоді та спорту Харківської облдержадміністрації.
– Я не велосипедист, але взяв на себе цю місію в пам’ять про свого вчителя і друга, а також заради миру у вашій країні і дружби між народами. Нашим проектом ми хочемо привернути увагу широкої громадськості до подій, що відбуваються в Україні, та закликати до припинення бойових дій на території країни, якось вплинути на ситуацію, щоб припинилася стрілянина, бо це не коштує жодного людського життя, – зазначив Нодар Берідзе.

Також він запропонував провести флешмоб «час миру в Україні», згідно з яким кожний день о 9.55 припинялися б усі бойові дії та всі люди подумали про майбутнє своєї країни, помолилися за мир у ній або просто зателефонували близьким.


Далі за маршрутом у велосипедиста Полтава, Суми та Чернігів, після чого він повернеться до Києва, де планує зібрати близько 500 однодумців, серед яких будуть українці, росіяни, грузини, представники Євросоюзу та країн СНД, і вирушити в Донецьк і Луганськ, а потім – на Москву.

– Припиняти цей проект не треба. Мною вже зроблено чорнову роботу. Я проїхав майже всю Україну, і про цей проект знають у кожному місті, у кожному населеному пункті, який я проїжджав. Україні потрібен такий велотур. І він має бути не просто локальним пробігом, він повинен бути грандіозним, щоб відсунути всі сторони конфлікту на безпечну відстань. У цій війні не буде переможця. Програють усі, бо гинуть люди. Потрібно вирішувати ситуацію мирним шляхом. Я закликаю всіх, насамперед спортсменів і відомих людей, усе суспільство, щоб зробити все можливе, аби припинилася стрілянина, – зазначив Нодар Берідзе.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №131 від 01.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта