«Регбі-5»: дорослим вхід заборонено

03.06.2014 12:16 Спорт
http://kh.rugby5.com.ua/ http://kh.rugby5.com.ua/
Напередодні Міжнародного дня захисту дітей спортивна редакція «СК» відшукала в Харкові цілком офіційний вид спорту винятково для підростаючого покоління.

Отже, пропонуємо познайомитися з регбі-5, яке з кожним роком набуває в Україні дедалі більше юних прихильників. Це гра для школярів, у якій на відміну від «дорослого» регбі заборонені будь-які контактні дії. Ніяких поштовхів, зачепів, захватів та підніжок – це абсолютно безпечний, доступний і цікавий саме дитячий вид спорту. Матч може проходити як у спортивному залі, так і на вулиці, на майданчику розміром, як для занять міні-футболом.

Дві команди, по п’ять учасників у кожній, протягом двох таймів намагаються занести овальний м’яч у залікове поле суперників. За кожну вдалу спробу команді нараховується п’ять ігрових очок. Під час матчу зупинити прохід гравця протилежної команди можна, лише зірвавши з нього одну з двох спеціальних стрічок, закріплених на поясі. Причому стрічку можна зривати тільки з гравця, у якого м’яч. Будь-які інші способи зупинки просування суперника, у тому числі виривання м’яча з рук – заборонені. До речі, оскільки регбі-5 повністю неконтактний вид регбі, то умисний чи навіть ненавмисний контакт трактується, як перешкода грі, за що арбітром одразу призначається штрафний удар. У кожній команді разом грають як хлопчики, так і дівчатка. Цікаво, що представниці слабкої статі нерідко стають у матчі головною забивною силою.

В Україні новий унікальний проект «Дитяча регбійна ліга з регбі-5» уперше було реалізовано в Одесі п’ять років тому. Невдовзі ідея одеситів отримала своє логічне продовження в інших містах країни. Особливо в популяризації цього виду спорту досяг успіху Харків, де три роки поспіль у рамках уже харківської Дитячої регбійної ліги проходять повномасштабні чемпіонати серед школярів, не старших від 12 років.

У нинішньому сезоні 2013/14 рр. за підсумками двох відбіркових турнірів у фінальній частині чемпіонату виступали команди з 16 міських шкіл. На першому етапі їх було розбито на дві групи, потім були ігри плей-оф, а фінальний поєдинок відбувся наприкінці минулого місяця. Чемпіоном Харкова, як і торік, стали школярі спеціалізованої школи № 77. У вирішальному поєдинку вони з мінімальною перевагою обіграли однолітків з 68 школи – 5:0. Утім, враховуючи статус дитячих змагань, їх організатори традиційно намагаються заохотити подарунками та призами не тільки переможців і призерів, а й абсолютно всі команди-учасниці.

Крім міських чемпіонатів у Харкові, окремо проводяться ще два великі дитячі турніри з регбі-5 – це Кубок Першої столиці та Кубок регбійного клубу «Легіон-13». Участь у цих змаганнях бере ще більша кількість шкіл, що робить новий вид спорту все більш популярним у харківському регіоні.

– Головна мета нашого проекту – забрати дітей з вулиць, «відірвати» їх від комп’ютерів і телевізорів та долучити до занять спортом. До того ж, регбі-5 допомагає дітлахам навчитися працювати разом та відчути справжній командний дух. Адже в цій грі нічого неможливо вирішити поодинці, бо тільки злагоджені дії всієї команди можуть принести результат. Учні залюбки займаються регбі-5 на уроках фізкультури, залишаються на тренування після шкільних занять. У багатьох школах тепер проходять внутрішні змагання з дитячого регбі серед класів, за підсумками яких кращі гравці потрапляють у шкільну збірну. За три роки нашої роботи кількість шкіл, задіяних у проекті «Дитячої регбійної ліги», значно розширилася і постійно продовжує зростати. Це свідчить про те, що шлях обрано правильно, тож і надалі ми обов’язково будемо продовжувати розвивати та популяризувати цей вид спорту серед школярів Харкова та області, – розповів керівник харківської Дитячої регбійної ліги, відомий у минулому регбіст, а нині ще й головний тренер національної збірної України з «дорослого» регбіліг Геннадій Веприк.

Існують в Україні не тільки регіональні, а й всеукраїнські змагання з регбі-5. Традиційний спортивний фестиваль з цього виду спорту кілька років поспіль проводитися влітку в Одесі, а беруть у ньому участь кращі шкільні команди з різних регіонів України. Активно цікавляться регбі-5 зараз і в інших країнах. І хто знає, можливо, ще через пару-трійку років юні харків’яни у складі збірної України захищатимуть честь нашого прапора вже на континентальних або навіть світових першостях з дитячого безконтактного регбі.

Олексій Заржицький, матеріал з газети "Слобідський край" №65 від 31.05.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта