Спецпроект СК: Харківські зірки спорту з глибинки (ФОТО)

23.09.2013 10:34 Спорт

Дві Наталі, які народилися в різні часи та за сотні кілометрів одна від одної в районних центрах Харківської області, стали справжніми зірками світового спорту, прославивши свою малу батьківщину далеко за її межами.

«Слобідський край» починає цикл статей про знаменитих українських спортсменів, які народилися в районах Харківської області.

У змаганнях на спринтерських дистанціях про нашу область згадують завдяки високим результатам, що їх досягла заслужений майстер спорту Наталя Погребняк, малою батьківщиною якої є місто Куп’янськ.


Наталя народилася 19 лютого 1988 року, і їй на роду було написано бути спортсменкою. Мама майбутньої легкоатлетки теж займалася бігом, тому питання про те, яким спортом займатиметься донька, в батьків не виникало. Ще зовсім юною Наталя Погребняк показувала високі результати і вже влітку 2004 року дебютувала на чемпіонаті світу, щоправда, юніорському. Ці змагання, хоча й не були для дівчини успішними, заклали фундамент для подальших перемог. Уже на наступному юніорському чемпіонаті в 2006 році Погребняк прийшла на 100-метрівці третьою.

Далі пішли вже виступи за дорослу збірну. Особливих успіхів Наталя на міжнародній арені досягла в естафеті 4×100 метрів. У 2010 році у квартеті з іншими українками вона виграла чемпіонат Європи, установивши при цьому новий рекорд України. Наступного року дівчина разом з партнерками по естафетній команді перемогла на Універсіаді в китайському місті Шеньчжень, а також стала бронзовою призеркою чемпіонату світу.


Брала участь Наталя й у двох Олімпіадах. От тільки головний старт чотириріччя поки що спортсменці не підкорився.

Досить успішним для Наталі видався нинішній сезон. У лютому 2013 року спортсменка виграла зимовий чемпіонат України, причому відразу на двох дистанціях, а в липні – чемпіонат України на 100-метрівці. Потім була Універсіада в Казані, де жіноча естафетна команда України знову стала першою. За цю перемогу Наталю разом з іншими дівчатами Указом Президента України було нагороджено орденом «За заслуги» III ступеня.

Дуже прикро, але черговий чемпіонат світу з легкої атлетики, який став для Наталі вже четвертим у її кар’єрі, успіху не приніс. Вона брала участь у змаганнях на 100-метрівці та в естафеті, але ні в одному виді до фіналу пробитися не вдалося.

Один з останніх виступів у цьому сезоні у Наталі був у «Діамантовій лізі» в Цюриху. Легкоатлетка змагалася у двох своїх звичних дисциплінах. На 100-метрівці вона була шостою, причому від призового місця Наталю відокремило всього 10 секунд, а ось в естафеті 4×100 метрів українки були третіми, пропустивши вперед лише природжених бігунів з Ямайки і США.

У Наталі Погребняк є великий потенціал, тому, сподіваймося, її найбільші перемоги ще попереду.

Лозівська «Гордість країни»

Для багатьох великий спортивний шлях починається із самого дитинства, але є люди, яких у спорт привів випадок, і не завжди цей випадок буває радісним. Йдеться про параолімпійців, для яких спорт – це друге дихання й часто навіть сенс їхнього непростого життя. Яскравий тому приклад – триразова параолімпійська чемпіонка Наталя Прологаєва.


Народилася Наталя 17 лютого 1981 в місті Лозова. З дитинства майбутня чемпіонка займалася плаванням і навіть досягла звання кандидата у майстри спорту. Але в якийсь момент залишила тренування. Знову у спорт Наталю привів трагічний випадок, який назавжди змінив її долю. Восени 2005 року дівчина потрапила в автомобільну аварію, після якої дивом залишилася живою. З важкими травмами обох ніг, таза та хребта залишилася прикутою до інвалідного крісла. Проте, Наталя не впала у відчай і потроху пристосовувалася до нового життя. Навіть отримала нову професію – бухгалтер. Одночасно вона потроху знову почала займатися спортом, переважно беручи участь у спортивних марафонах інвалідів-візочників.

У 2007 році відбулася доленосна зустріч, яка дала Прологаєвій новий поштовх у спортивній кар’єрі. На одному з українських турнірів вона познайомилася з тренером з плавання Оксаною Воронцовою, під її керівництвом і відновила зайняття плаванням. Спорт став для неї основоположним у житті, а буквально через кілька років наполегливих тренувань приніс і перші плоди на міжнародній арені. У 2009 році Наталя Прологаєва стала дворазовою чемпіонкою Європи, а в 2010 – володаркою чотирьох золотих і однієї срібної медалей на чемпіонаті світу. Успішним був і чемпіонат Європи в 2011 році, на якому плавчиня піднімалася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани чотириразово.

Найбільш гучний успіх, після якого про спортсменку з Лозової дізнався весь світ, чекав її на Параолімпіаді-2012. З Лондона Наталя привезла три золоті та срібну медалі, до того ж установивши два світових рекорди, завдяки чому великими літерами вписала своє ім’я у світову історію параолімпійського спорту.

У 2013 році Наталя вирішила переїхати в Севастополь, тепер вона виступає під прапорами цього міста, але про своє містечко в Харківській області не забуває, і далі присвячуючи перемоги малій батьківщині. А перемог цього року було немало. На чемпіонаті світу в Канаді, який проходив у середині серпня, Прологаєва завоювала чотири золоті та дві срібні медалі, установивши при цьому ще два світові рекорди. Крім того, цю неймовірно сильну духом жінку було удостоєно премії «Гордість країни» у номінації «Рекорд року».

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №113 від 21.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта