Спортивний ТОП-10 Харківщини: пригадаємо успіхи наших земляків у 2012 році

02.01.2013 15:18 Спорт
http://forum.metalist-kh-stat.net.ua http://forum.metalist-kh-stat.net.ua
Рік, що минає, був досить багатим на різноманітні події для харківського регіону. І, безумовно, надзвичайно яскравим було спортивне життя Першої столиці.

Журналісти «СК» пропонують вашій увазі свою ТОП-десятку найбільш пам’ятних для харківського спорту моментів у 2012 році.

10-те місце: Шостий титул наших футболісток на національній арені

У 2012 році харківський футбольний клуб «Житлобуд-1» оформив свою шосту перемогу в чемпіонатах України з футболу серед жіночих команд. У підсумковій турнірній таблиці підопічні Ярослава Ланцфера обійшли на три очки срібного призера цьогорічного чемпіонату – «Нафтохімік» з Калуша та на одинадцять балів донецьку «Дончанку», яка завоювала бронзові медалі. Чемпіонки з Харкова встановили також абсолютний рекорд нинішнього сезону, вигравши поспіль дванадцять поєдинків! Крім цього, «Житлобуд-1» став найрезультативнішою командою чемпіонату, відправивши у ворота суперниць 69 м’ячів, а нападаюча харківського клубу Ольга Овдійчук з вісімнадцятьма точними ударами очолила список бомбардирів жіночого ЧУ-2012.

9-те місце: «Локомотив» знову підтверджує свій високий клас

Поза конкуренцією на волейбольній ниві України, як і раніше, залишається харківський «Локомотив». У 2012 році підопічні Юрія Філіппова здобули свою дванадцяту перемогу в національному чемпіонаті. Успішно «залізничники» дебютували й у Відкритому чемпіонаті Росії, де за підсумками сезону 2011/2012 років зуміли пробитися до вісімки кращих. У новому сезоні «Локомотив» знову виступає в українському та російському чемпіонатах, а також веде боротьбу у європейському Кубку ЄКВ. У континентальному турнірі харківські волейболісти подолали три раунди плей-оф і пройшли в так званий «челендж-раунд». На цій стадії єврокубка «Локомотив» тепер двічі зустрінеться з чинним чемпіоном Франції – клубом «Тур» з однойменного міста. Матчі відбудуться у січні 2013 року.

8-ме місце: Еліна Світоліна – перша ракетка України

Для харківської тенісистки 2012 рік став поки що найбільш успішним в її професійній кар’єрі. Вісімнадцятирічна Еліна виграла в цьому році два турніри серії ITF і один турнір серії WTA. На початку грудня Світоліна змогла піднятися у світовому рейтингу кращих тенісисток на 112-те місце. Це найліпший результат з усіх українських тенісисток, який дозволив вихованці харківського клубу «Спорт & корт» стати першою ракеткою України. До речі, завдяки своїй успішній грі у 2012 році Еліна Світоліна тепер уперше зіграє на турнірі Великого Шолома, минаючи кваліфікаційний відбір. На Відкритому чемпіонаті Австралії, який стартує вже на початку майбутнього року, харків’янка розпочне боротьбу відразу з основної сітки змагань.

7-ме місце. Найвище досягнення харківських синхроністок

Збірна України із синхронного плавання, кістяк якої складали харківські спортсменки, завоювала цього року на чемпіонаті Європи в Голландії чотири нагороди. Срібними призерками українки стали у групових вправах та комбінації, на «бронзу» виступила Лоліта Ананасова в сольній програмі, а також харківський дует Дар’я Юшко та Ксенія Сидоренко. Результат чудовий, тим більше, що срібні медалі чемпіонату Старого Світу вихованки заслуженого тренера України Світлани Саїдової здобули вперше в історії українського синхронного плавання.

6-те місце. «Металіст» продовжує дивувати Європу

Шестиразовий бронзовий призер України зумів дійти в сезоні 2011/2012 рр. до чвертьфіналу футбольної Ліги Європи. Це найкраще досягнення «Металіста» за всі часи виступів команди на європейській арені. У новому розіграші континентального трофею підопічні Мирона Маркевича в черговий раз пробилися в плей-оф. З комфортного першого місця в групі харків’яни пройшли в 1/16 фіналу Ліги Європи. Наступного року «жовто-сині» продовжать свій європейський похід матчами проти англійського «Ньюкасла». У чемпіонаті країни «Металіст» вирушив на зимові канікули, займаючи четверте місце, але при цьому зберіг непогані шанси поборотися за нагороди навіть більш благородного металу, ніж бронза. Щоправда, у грудні цього року несподіванкою для багатьох стала зміна керівництва харківського клубу. Чи зуміє новий власник зберегти переможні традиції «Металіста» та примножити здобутки команди, покаже лише час.

5-те місце. Приголомшливий успіх харківських параолімпійців

На Параолімпійських Іграх 2012 року, які проходили в Лондоні, харківські спортсмени завоювали 12 медалей – шість золотих, три срібні та три бронзові. Особливо відзначилися плавці Наталія Прологаєва та Максим Веракса, які виграли по три медалі найвищого ґатунку. Також на рахунку Прологаєвої одна срібна медаль, а у Веракси – одна бронзова нагорода. На п’єдестал пошани в Лондоні також піднімалися Яна Бережна («срібло», плавання), Антоніна Ходзінська («срібло», настільний теніс), Інна Осетинська («бронза», волейбол) та Олександр Головко («бронза», плавання). Вагомий внесок харків’ян дозволив українській збірній посісти четверте місце в загальнокомандному заліку Параолімпійських ігор із 166 країн-учасниць!

4-те місце. «Бронза» лондонської проби Олександра Гвоздика

На Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні бронзову нагороду в скарбничку збірної України додав харківський боксер Олександр Гвоздик, який посів третє місце в категорії до 81 кілограма. Точніше, на цю сходинку п’єдесталу його відправили рефері, які, приспавши власну совість, продемонстрували найгірший варіант суддівства. Парадокс. У півфінальному поєдинку харків’янин бив казаха Адільбека Ніязімбетова протягом, практично, всіх трьох раундів. Це бачили всі. Не помічали лише судді, які віддали перемогу супернику Олександра. Українська сторона одразу подала протест з вимогою переглянути підсумки бою, але апеляційне журі АІБА його відхилила. Олександр Гвоздик, коментуючи результат півфіналу сказав, що «Рефері видніше. Я робив те, що залежить від мене, а рішення суддівського столика – не моя турбота. Коли «срібло», а можливо, навіть і «золото» здавалися такими близькими, щастя не відчуваю. Хоча бронзова медаль – теж результат». Сашо, звичайно, результат. І дуже вагомий. З чим ми тебе і вітаємо!

3-тє місце. Анна Ушеніна – нова шахова королева

Харківська спортсменка у 2012 році стала чотирнадцятою чемпіонкою світу з шахів серед жінок. На планетарному турнірі в російському Ханти-Мансійську Ушеніна не вважалася головним фаворитом. Але протягом турнірної дистанції Аня, демонструючи змістовну та впевнену гру, зуміла залишити за бортом змагань чимало іменитих суперниць. У фінальному протистоянні харків’янка переконала здатися екс-чемпіонку світу Антуанетту Стефанову з Болгарії, обігравши її на тай-брейку. Перемога Анни Ушеніної на чемпіонаті світу історична. Це перший подібний успіх українських шахісток у новітній історії.

2-ге місце. Олімпійське «золото» Олексія Торохтія

Харківський важкоатлет став олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 105 кг. Змагання в Лондоні складалися для Олексія Торохтія непросто. У ривку він показав у першому підході 185 кг, але потім двічі не зміг підняти 190 кг і після першого виду програми ділив друге-третє місця. Проте надалі був поштовх – коронна вправа Олексія, де він показав результат у 227 кг та, зібравши в сумі двоєборства 412 кіло, посів перше місце! Іранця Наваба Насиршелаля, який став срібним призером, харків’янин випередив на один кілограм, польського атлета Бартоломея Бонка – на два. І нехай перемога мінімальна, але це олімпійська перемога! Головна перемога в спорті!

1-ше місце. Незабутнє свято європейського футболу

Яскравий і довгоочікуваний чемпіонат Європи з футболу, який у червні 2012 року відбувся на полях України та Польщі, ще довго обговорюватимуть і смакуватимуть уболівальники всього світу. Такий масштабний спортивний захід наша країна приймала вперше. Завдяки злагодженій роботі обласної та міської влади, а також приватних інвесторів захопливі поєдинки Євро–2012 відбулися в тому числі й у Першій столиці. На стадіоні ОСК «Металіст» своєю грою харків’ян та численних гостей міста радували такі гранди європейського футболу, як збірні Голландії, Німеччини, Португалії та Данії. Надовго залишаться в пам’яті харків’ян і барвисті та колоритні багатотисячні марші «помаранчевих» фанатів збірної Голландії перед грою їхньої національної команди. Весь місяць упродовж Євро–2012 на головній площі Харкова працювала також офіційна фан-зона УЄФА для вболівальників, яку відвідало понад 700 тисяч туристів і мешканців міста. Головним же героєм нашого Євро–2012 стала збірна Іспанії, яка виграла футбольний чемпіонат Європи вдруге поспіль.

Олексій ЗАРЖИЦЬКИЙ, матеріал з газети "Слобідський край" №156 від 29.12.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта