В очікуванні сенсації. Найголовніші спортивні сподівання 2014 року

20.01.2014 10:47 Спорт
http://ria.ru/ http://ria.ru/
Рік, який минув, був насичений яскравими спортивними подіями за участю харків’ян.

Не гіршим буде і 2014-й. «Слобідський край» пропонує десятку найбільш очікуваних, на думку нашої редакції, спортивних подій.

До цієї десятки ми обрали ті турніри, що вже зарекомендували себе як турніри високого міжнародного рівня. Їх ми розподілили за хронологією проведення, але верхівку рейтингу залишили за наймасовішими подіями, які пройдуть на території Харківщини, а також найбільш очікуваними подіями планетарного характеру.

10. «Харків Інтернешнл 2014»

Вересень. Харків. Вшосте ми приймемо один з етапів Кубка Європи з бадмінтону. Даний турнір вже заявив про себе, як про велику подію в світі бадмінтону, і привертає дедалі більшу кількість учасників. У 2013 році він зібрав понад 200 спортсменів з 20 країн.
Очікується, що цього року турнір збере ще більше спортсменів, а харківські бадмінтоністи зможуть не тільки повторити успіх 2013 року, а й поліпшити показник. Нагадаємо, що на «Харків Інтернешнл 2013» Дмитро Завадський переміг в одиночній категорії та посів третє місце в парі з Анастасією Дмитришин.

9. Знову чекаємо зіркових гольфістів

Вересень. Харків. Успішне проведення в минулому році першого в історії Міжнародного турніру з гольфу «Kharkov Superior Cup», дозволило підписати харківському гольф-клубу договір з «European Challenge» на проведення турніру і в цьому році. Очікуються спортсмени як мінімум з 29 країн світу, саме таку кількість зібрав попередній турнір. Незважаючи на те, що великі зірки гольфу на ньому присутні не були, проте, він носив зоряний характер, адже за медалі турніру билися такі легендарні спортсмени, як Андрій Шевченко та Євген Кафельников.
«Kharkov Superior Cup 2014» дасть непогану можливість заробити не тільки ім’я, але й пристойну суму: призовий фонд «Kharkov Superior Cup 2014» становитиме 200 тис. доларів.

8. Замість Євро – традиційний турнір

2–5 жовтня. Харків. Цього року тхеквондо мало подарувати Харкову та й усій Україні найочікуванішу подію – дорослий чемпіонат Європи. На жаль, як стало відомо буквально днями, цей чемпіонат не відбудеться. Головним критерієм його проведення була трансляція в прямому ефірі. Але Європейській Федерації тхеквондо не вдалося домовитися з національною телерадіокомпанією України. У результаті було прийнято рішення про перенесення його проведення до столиці Азербайджану – Баку.

Проте, без великого міжнародного турніру з тхеквондо харків’яни не залишаться. Керівництво ВТФ України веде переговори про проведення в 2014 році в Харкові чемпіонату Європи серед молоді. Крім того, пройде традиційний турнір «Ukraine Open Cup», який цього року вперше матиме найвищий міжнародний статус G, що дозволить залучити спортсменів не лише з Європи, а й з інших країн світу.
Про інтерес до харківського турніру свідчить той факт, що минулого року за медалями «Ukraine Open Cup» приїхало більше 600 спортсменів з 13 країн світу.
Великі сподівання покладаються на успішний виступ харківських тхеквондистів, які традиційно входять у трійку найсильніших команд турніру.

7 . Перша Всеукраїнська «Інтелліада-2014» 

Жовтень. Харків. У Харкові планується проведення перших Всеукраїнських інтелектуальних ігор, які об’єднають в одному залі кілька видів спорту. Ідея проведення такого чемпіонату не нова. Як показує досвід Всесвітніх інтелектуальних ігор, що успішно проходять уже три роки поспіль, у такому форматі вдається збирати досить велику глядацьку аудиторію і, таким чином, більше популяризувати інтелектуальні види спорту.

У Всеукраїнських іграх в обов’язкову програму чемпіонату увійдуть шахи, шашки, го, бридж, також можуть бути проведені майстер-класи з нардів, «Ерудиту», спортивного покеру та інших видів популярних інтелектуальних ігор.

6 . Пам’яті Леоніда Авербаха

10–13 листопада. Харків. Цього року Відкритий Всеукраїнський турнір з фехтування на шпагах пам’яті Леоніда Авербаха пройде в 17-й раз поспіль, і знову збере найкращих фехтувальників світу – олімпійських чемпіонів, чемпіонів світу та Європи. Конкуренція на турнірі велика, і харків’янам не завжди вдається досягти перемоги. Проте, минулий рік став дуже успішним. Після деякої перерви в одиночній чоловічій шпазі переміг Дмитро Карюченко, а в командній шпазі харків’яни посіли друге місце серед чоловіків і третє місце серед жінок. Тому є надія, що і цього року харківські шпажисти виступлять у рідних стінах не менш вдало.

5 . Перший Харківський Міжнародний Марафон
 
12 квітня. Харків. Наймасовішим спортивним заходом, який пройде в 2014 році в Харкові, буде легкоатлетичний марафон, який матиме міжнародний статус. Траса, якою пробіжать марафонці, уже сертифікована міжнародними фахівцями, і складає 42,195 км. Її маршрут пройде через три центральні магістралі міста – вулиці Сумську, Пушкінську і проспект Леніна, та охопить визначні пам’ятки міста.

Крім того, всі охочі, хто не готовий подолати марафон, але жадає взяти участь у спортивному святі, зможуть стартувати на менш довгих дистанціях: 21,098 км, 10 км та 5 км, а найменші спортсмени позмагаються у дитячих забігах.
У грудні почалася реєстрація учасників, і за прогнозами організаторів, у марафоні візьмуть участь 7–10 тис. осіб.

4. «Металеве» золото в прем’єр-лізі

Червень 2013 – травень 2014 року. Україна. Найбільше очікування цього сезону – золоті медалі «Металіста», на які харківський клуб має досить непогані шанси. У першій частині сезону підопічні Мирона Маркевича показували злагоджену гру, і протягом декількох турів упевнено займали перший рядок турнірної таблиці. Лише кілька невдач в останніх турах відкинули «жовто-синіх» на другу сходинку. Зараз в активі «Металіста» 36 очок, і відставання від лідера чемпіонату – «Шахтаря» – становить чотири очки. При цьому харківський клуб провів на одну гру менше, ніж гірники. Команда не зіграла матч з київським «Арсеналом», який знявся з чемпіонату, але рішення щодо зарахування або зняття з команд очок за ігри з цим клубом, прем’єр-лігою поки що не прийнято.

Золоті медалі відкриють харків’янам пряму дорогу до групового етапу Ліги чемпіонів, якого Харків був безцеремонно позбавлений рішенням УЄФА і Лозаннського спортивного арбітражного суду в нинішньому сезоні.

3. ХI зимові Паралімпійські ігри

7–16 березня. Сочі, Росія. Очікування від сочинської Параолімпіади дуже великі. Вона стане п’ятою, на якій виступлять українські параолімпійці. Дві останні українці провели блискуче. У 2006 році в Турині збірна стала третьою в медальному заліку, а в 2010 році у Ванкувері з 19 медалями в активі – п’ятою. Чимала частка цих медалей – заслуга харківських спортсменів.

У Сочі Харківську область представлять вісім параолімпійців, які поведуть боротьбу за медалі у лижних гонках та біатлоні. Усього ж на Параолімпіаді-2014 буде розіграно 72 комплекти медалей. Крім названих видів спортсмени боротимуться в следж-хокеї, керлінгу на колясках та гірськолижному спорті.

2 . ХХ чемпіонат світу з футболу

12 червня – 13 липня. Бразилія. Улюблена гра мільйонів посіла ще один рядок нашого списку очікувань. Улітку цього року увагу мільйонів уболівальників буде направлено на футбольні баталії чемпіонату світу. Ця подія по праву могла б претендувати на перше місце нашого рейтингу, якби не одне але: збірна України на чемпіонаті не зіграє.

Нагадаємо, що досить успішно провівши груповий відбірковий етап, Україна посіла друге місце в групі, і за вихід на чемпіонат боролася в стиковому матчі зі збірною Франції. Перший матч, який відбувся в Києві, вселив велику надію в те, що українці побачать свою команду на головній футбольній події чотириріччя. Збірна України показала феноменальну гру, та з рахунком 2:0 обіграла іменитих суперників. Але, як виявилося, радість була передчасною. У Франції підопічні Михайла Фоменка спасували перед напором господарів поля, і, програвши з рахунком 3:0, пролетіли повз чемпіонат.

Проте, навіть незважаючи на відсутність на чемпіонаті збірної України, тисячі харківських уболівальників, безсумнівно, стежитимуть за перипетіями мундіалю та, напевно, вже обрали своїх фаворитів. До того ж, є імовірність того, що на чемпіонаті зіграють деякі гравці «Металіста». Найбільший шанс у капітана команди Хосе Соси, який є діючим гравцем збірної Аргентини.

1 . ХХII зимова Олімпіада
 
6–23 лютого. Сочі, Росія. Найбільш очікуваною подією чотириріччя для всіх спортсменів є Олімпійські ігри. У Сочі буде розіграно 98 комплектів медалей у 15 зимових видах спорту. На сьогодні вже 85 країн кваліфікували на Олімпіаду хоча б одного спортсмена. Свою команду представить і Україна.

На минулій Олімпіаді у Ванкувері українці залишилися без медалей, тому на майбутню покладаються великі сподівання. Найімовірніше, боротьбу за олімпійські нагороди зможуть повести українські біатлоністи. Збірна впевнено почала нинішній сезон, завоювавши вже декілька медалей на етапах Кубка світу.
Поки що склад олімпійської збірної не затверджено. Найбільша вірогідність, що харків’яни зможуть виступити в біатлоні, а також в сноубордингу. залишається також надія і на участь в Олімпіаді харківських фігуристів. Танцювальна пара Надія Фроленкова та Віталій Нікіфоров стала на відкритому чемпіонаті України другою, і цілком може претендувати на поїздку в Сочі.

Харківські спортсмени зробили все можливе і доклали максимум зусиль, щоб домогтися права участі на Олімпіаді. Тепер рішення за федераціями та Національним олімпійським комітетом, які найближчим часом відберуть найдостойніших.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" №1-2 від 04.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта