Від T-Model до Brazuca. Еволюція футбольного м’яча

25.06.2014 13:04 Спорт
http://www.imagecms.net/ http://www.imagecms.net/
Досконалості немає меж. Це стосується і футбольних м’ячів, особливо тих, якими грають на чемпіонатах світу.

Двадцятирічна історія чемпіонатів – це також історія 20 унікальних м’ячів, кожен з яких має свою оригінальну назву і властиві саме йому характеристики.

З давніх-давен люди грали в різні спортивні ігри, у тому числі використовуючи предмети, які нагадують сучасні м’ячі. За легендами, прадавні м’ячі створювалися з людських голів, загорнутих у шкіру тварин або в сечові міхури свиней і корів. У середні віки для гри використовувалися свинячі міхури, які роздмухували до необхідних розмірів.

Перший гумовий футбольний м’яч з’явився в 1855 році. Його спроектував винахідник вулканізованого каучуку Чарльз Гудієр. За кілька років м’яч знову пережив еволюцію. У 1862-му винахідник Лайндон розробив одну з перших надувних гумових камер, що не вибухала від удару ногою. Крім того, каучукові камери забезпечували м’ячам форму і щільність.

Через десять років, у 1872-му, було остаточно сформовано вимоги до розмірів футбольного м’яча – з окружністю 27–28 дюймів (68,6–71,1 см). Цей стандарт більше не змінювався, він і донині залишається у правилах ФІФА.

Перший чемпіонат світу, який у 1930 році відбувся в Уругваї, ввів моду на використання спеціально створених до цього дійства м’ячів, які мають свою назву. Родоначальник усіх футбольних м’ячів чемпіонатів світу отримав ім’я T-Model.
Еволюцію м’ячів чемпіонатів світу можна розділити на два етапи: до 1970 року, коли їх виробництвом займалася приймаюча країна, та після – коли за справу взялися фахівці компанії Adidas.

До 1970 року м’яч практично не змінювався. Виробники міняли лише колір і кількість панелей, але сутність залишалася тією самою. Лише за час 12-річної паузи, пов’язаної з подіями Другої світової війни, помітно покращилися технології виробництва, та й гума стала більш якісною. Крім того, у м’ячах з’явився новий шар між шкірою і гумою, який дозволяв набути м’ячу правильної, округлої форми. Також із часом зі шкіряної поверхні назавжди зникла шнурівка, а м’ячі можна було надувати через клапан за допомогою насоса та голки.

У цей період на світ з’явилися сім м’ячів: Federale 102 (Італія-1934), Allen (Франція-1938), Duplo T (Бразилія-1950), Swiss World Champion (Швейцарія-1954), Top Star (Швеція-1958), Crack Top Star (Чилі-1962), Challenge 4-star (Англія-1966).
У 1970 році вперше на чемпіонаті світу зіграли м’ячем від компанії Adidas, яка стала виробником усіх наступних і з кожним новим мундіалем намагається довести своє дітище до досконалості.
Офіційний м’яч чемпіонату в Мексиці отримав назву Telstar і постав в одному із звичних для всіх сучасних футбольних м’ячів вигляді – з білими й чорними шестикутниками.

Для наступних чемпіонатів світу компанія не тільки наповнила свої м’ячі яскравою кольоровою гамою, а й постійно удосконалювала їх аеродинамічні характеристики. Крім того, повністю зазнала змін структура матеріалу, з якого зроблено обшивку. Якщо раніше це була тільки шкіра, то м’яч чемпіонату світу 1986 року було вперше повністю виготовлено із синтетичного матеріалу.
На сьогодні компанія Adidas випустила 12 ексклюзивних м’ячів: Telstar (Мексика-1970), Telstar Durlast (Німеччина-1974), Tango (Аргентина-1978), Azteca (Мексика-1986), Etrusco (Італія-1990), Questra (США-1994), Tricolore (Франція-1998), Fevernova (Японія і Південна Корея-2002), Teamgeist (Німеччина-2006), Jabulani (ПАР-2010) і, звичайно ж, Brazuca, яким сьогодні грають у Бразилії.

Дизайн останнього став революційним. Крім того, зірки світового футболу вже гідно оцінили його характеристики. Brazuca прикрашено стрічками трьох відтінків, які символізують браслети бажань, що носять у Бразилії. Згідно з легендою, браслет потрібно обернути навколо зап’ястка й зав’язати три вузлики, загадуючи бажання на кожний з них. Коли браслет порветься і сам впаде з руки, вважається, що загадані бажання мають почати здійснюватися.

А от чи здійсниться найзаповітніше бажання вболівальників збірної Бразилії – побачити свою команду чемпіоном, зможемо дізнатися вже найближчим часом, адже чемпіонат світу 2014 року вже в самому розпалі.

Валерій Несенов, матеріал з газети "Слобідський край" № 74 від 21.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта