Віват, королі! Німці вчетверте виграють чемпіонат світу з футболу

15.07.2014 09:37 Спорт
http://cir.ca/ http://cir.ca/
Під запальні бразильські танці та яскраві феєрверки завершився 20-й числом чемпіонат світу з футболу,

який подарував нового чотириразового володаря золотих медалей та світового кубка – збірну Німеччини.

13 липня на стадіоні «Маракана» в Ріо-де-Жанейро відбувся гідний фінал гідного чемпіонату світу. Матч між Німеччиною та Аргентиною зміг перетворитися на справжній трилер, який протримав у напрузі від першої до останньої хвилини. Звичайно, того, хто очікував феєрії забитих м’ячів, цей поєдинок міг і розчарувати, але це фінал, і ціна помилки була дуже високою.

Герой матчу – Маріо Гетце

Німці, як і очікувалося, з перших хвилин намагалися взяти суперника командним напором, але фактично перший тайм пройшов за сценарієм Аргентини, яка, граючи на контратаках, змогла створити більше небезпечних моментів. Спочатку Бастіан Швайнштайгер зробив прекрасний подарунок Гонсало Ігуаїну, вивівши його сам на сам із голкіпером. От тільки форвард збірної Аргентини не зміг скористатися подарунком від суперників і пробив повз ворота. Але за 10 хвилин саме він все ж таки відправив м’яч у сітку воріт збірної Німеччини, після відмінного паса Ліонеля Мессі, от тільки зробив це з офсайда.

Що стосується самого Мессі, то, як і в півфінальному матчі, гра в чотириразового володаря «Золотого м’яча» не йшла. Його роль у матчах неоціненна, оскільки, відволікаючи на себе відразу декількох гравців команди суперника, він давав простір для атак своїм партнерам по збірній, але в самого з точним ударом не виходило. Ліонель двічі був близьким до того, щоб вивести Аргентину вперед у фінальному матчі. Але спочатку «заштовхнути» м’яч у ворота завадив Жером Боатенг, а потім не вистачило влучності – м’яч пролетів у лічених сантиметрах від воріт Німеччини.
Німці, у свою чергу, у першому таймі запам’яталися двома шикарними моментами. У середині тайму після удару Андре Шюррле ворота врятував голкіпер Серхіо Ромеро, парируючи небезпечний удар, а вже в компенсований час після удару Бенедикта Геведеса за Аргентину зіграла штанга.

Другий тайм пройшов у боротьбі, але команди грали більш обережно. У підсумку практично без моментів матч перекочував в овертайми, де й вирішилась його доля. І зробив це Маріо Гетце – юне дарування німецького футболу.

Наприкінці основного часу матчу кращий бомбардир в історії чемпіонатів світу Мирослав Клозе, для якого цей матч став останнім у футболці збірної Німеччини, поступився своїм місцем на полі Маріо, тим самим символічно передавши 22-річному футболісту естафету. І Гетце не підвів. На 113-й хвилині він замкнув передачу Андре Шюррле й наблизив Німеччину до четвертого чемпіонства.

Часу в Аргентини на те, щоб відігратися, ще вистачало, але моментів для цього вже майже не було. Героєм матчу міг стати Ліонель Мессі, який взявся за реалізацію штрафного на останній хвилині. Але знову фортуна відвернулася від геніального гравця, як і від збірної Аргентини в цілому – м’яч пролетів високо над воротами Німеччини, яка через кілька секунд уже раділа, святкуючи довгоочікувану четверту перемогу на чемпіонатах світу.

«Золотий бутс» відправився до Колумбії

Збірна Аргентини, крім срібних медалей чемпіонату, отримала кращого гравця нинішнього мундіалю. Ним, за рішенням ФІФА, став Ліонель Мессі.
Ще один учасник фінального матчу, але вже зі збірної Німеччини, Мануель Нойєр став кращим голкіпером турніру, а титул кращого бомбардира чемпіонату й «Золотий бутс» дісталися хавбеку збірної Колумбії Хамосу Родрігесу, на рахунку якого шість забитих м’ячів. На один м’яч від нього відстав німець Томас Мюллер, а на два – Ліонель Мессі, Робін ван Персі з Голландії і бразилець Неймар.

Нова історія мундіалю

Чемпіонат світу, що минув, подарував безліч неймовірних і яскравих матчів, сенсаційних перемог і гірких розчарувань. Одним з таких розчарувань на старті турніру стала збірна Іспанії. Екс-чемпіони світу провалили свої поєдинки та попрощалися з чемпіонатом відразу після групового етапу. Але головним розчаруванням мундіалю була збірна Бразилії. Розгромно програвши у півфіналі майбутнім чемпіонам 7:1, господарі чемпіонату не знайшли сили й на бронзовий матч. Футболісти збірної Нідерландів практично повторили німецький сценарій і, хоча й із меншим рахунком – 3:0, але також розкатали бразильців по полю. Голи Робіна ван Персі і Дейлі Блінда на початку матчу, і точний удар Джорджиніо Вейналдума в компенсований до другого тайму час виконали роль контрольних пострілів по вже вмираючій команді. Бразилію тепер чекає величезна робота над помилками й повна реформація збірної. Першим кроком до цього, як стало відомо після бронзового фіналу, стало звільнення головного тренера команди Луїса Феліпе Сколарі, який подав у відставку.

У свою чергу, збірна Голландії, зробивши правильні висновки після невдалого Євро-2012, додала до своїх трьох срібних медалей минулих чемпіонатів світу «бронзу» 2014 року.
Чемпіонат у Бразилії не тільки побив декілька рекордів, а й переписав історію. Відтепер ніхто не скаже, що виграти мундіаль на американських континентах європейській збірній не до снаги.

Ігор Борисов, матеріал з газети "Слобідський край" №83 від 12.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта