Як працює єдиний на Харківщині фізкультурний комплекс та скільки будують

16.09.2013 09:31 Спорт
фото Тамари Кіч фото Тамари Кіч
Як працює перший збудований та запущений ФОК у Боровій та проекти нових ФОКів з басейнами.

 Про спортивні плани області кореспонденту "СК" розповів заступник директора Департаменту молоді та спорту ХОДА Сергій Христоєв.

– Перший ФОК ми збудували в селищі Борова, неподалік від каркаса недобудованого ще з радянських часів спортивного комплексу, - розповідає Сергій Христоєв. - Тоді ніхто з жителів населеного пункту не вірив, що будівництво буде доведено до кінця, але вже у 2012 році комплекс запрацював. Зараз він дуже затребуваний, і ввечері там, що називається, яблуку ніде впасти.

Читайте також: На Харківщині виділили гроші на один спортмайданчик, а збудували два (ФОТО)
Фізкультура в маси. Як на Харківщині будують спортивні комплекси (ФОТО)

За словами Сергія Христоєва, таке, на перший погляд, дивне рішення – проігнорувати недобудову та звести поряд з нею новий комплекс – пов’язане з тим, що іноді реконструювання може обійтись дорожче, ніж будівництво з нуля. До того ж, ці ФОКи розроблено за новітніми стандартами, вони не мають аналогів в Україні за термінами будівництва та ціновою політикою. Це арочна конструкція, яку можна повністю звести та обладнати устаткуванням при стабільному фінансуванні за дев’ять місяців при вартості всього комплексу в 9 млн грн. Термін експлуатації будівель при цьому «перевалює» за 50 років.

Такий ФОК має невеличкий адміністративний комплекс, ігровий зал стандартного розміру з розміткою для футболу, баскетболу, волейболу та великого тенісу. А ще – тренажерний зал, душові, санвузол, а також приміщення для заняття аеробікою та фітнесом із кардіотренажерами (бігові доріжки та орбітреки).

- Також ми розробили пілотний проект (він зараз на стадії підготовки кошторисної документації) такого ж ФОКу, тільки з басейном замість футбольного поля, - розповідає Сергій Христоєв. - Адже басейни – це взагалі велика проблема не тільки для Харківської області, а й для всієї України. Минулого тижня в першому читанні на засіданні Верховної Ради пройшла програма розвитку фізичної культури і спорту на 2014–2018 роки. У цьому документі, у тому числі, є і будівництво басейнів у всіх областях держави. Наш перший ФОК із басейном ми плануємо збудувати в Змієві. Це буде зведений за європейськими стандартами комплекс із великим басейном на шість доріжок та маленьким дитячим, як кажуть, «лягушатником» Це дозволить не тільки оздоровлювати населення, а й приймати змагання всеукраїнського масштабу.

Маю зазначити, що відвідування всіх цих комплексів для дітей буде безоплатним. Це наша категорична позиція. З іншого боку, вечірні тренування для дорослих будуть платними. Конкретну цифру я назвати не можу, адже вона формуватиметься на місцевому рівні і залежатиме від багатьох факторів.

НА сьогодні в області будують ФОКи у Первомайському, Лозовій та Вовчанську. Зараз готуються проекти ще для 18 ФОКів. До кінця 2015 року в області зведуть 22 комплекси. 

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №110 від 14.09.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта