Яна Клочкова показала, як навчити дитину плавати

24.01.2013 09:25 Спорт
http://kp.ua http://kp.ua
Уже у три місяці дитину можна привчати до басейну, вважає олімпійська чемпіонка

– Фізичним розвитком мого сина Сашка я займаюся із самого його народження, – розповіла олімпійська чемпіонка із плавання і молода мама Яна Клочкова під час свого приїзду до Харкова. – У першу чергу я приділяю увагу плаванню. На мою думку, вода – це наше природне середовище. Адже дитина ще до народження знаходиться у рідині в животику мами. – З трьох тижнів ми почали займатися у ванні. Зараз відвідуємо тричі на тиждень басейн. У свої два з половиною роки мій син спокійно може пропливти 25 метрів. Не боїться пірнати.

Яна Клочкова дала кілька порад молодим батькам щодо того, як навчити дитину не боятися води.

– Починати заняття плаванням я раджу з перших тижнів після народження малюка, а вже з трьох місяців дитину можна привчати до басейну. Проте, перш ніж прийняти рішення щодо занять плаванням, краще проконсультуватися із лікарем. Адже є ризик, що пупкова ранка ще не встигне загоїтися. Можуть бути й інші протипоказання, – каже плавчиня. – Коли ви вже почали займатися із дитиною плаванням, то важливо не пропускати тренування. У такому віці діти швидко втрачають набуті навички, і надолужити пропущене важко. Бажано не займатися плавання одразу після того, як дитина поїла. Краще у цей час погратися з нею. По-перше, їжа нормально перетравиться, а по-друге, малюк буде у хорошому настрої перед уроком.

Олімпійська чемпіонка показала й кілька вправ для дітей. Щоб привчити немовля до купання, спочатку треба просто поплескати ніжками малюка по воді, тримаючи його під пахви над ванною. Далі можна перейти до більш активних вправ. Дитину треба покласти горизонтально на воду й обережно підтримувати під животик. Щоб малюк не злякався, тримати його спочатку слід досить міцно. Поступово руку з-під його тіла можна прибирати. Деякі мами практикують купання у ванні разом із дитиною. У такому разі можна покласти немовля собі на живіт чи на груди.

Щоб навчити дитину пірнати, спочатку треба провести кілька вправ поза водою. Так, вимовляючи слово «пірнаємо», малюку треба сильно подути в обличчя. Він почне морщитися, намагатися затримати дихання. Наступний крок – за командою «пірнаємо» побризкати дитині водою в обличчя. Далі – занурювати у воду до рівня носа і рота. Коли ж дитина засвоїть усі попередні уроки, то можна перейти вже безпосередньо до пірнання. При цьому важливо хвалити дитину та підбадьорювати її.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №9 від 19.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта