Життя після «Металіста»?

18.01.2016 09:37 Спорт
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
У сезоні 2012/13 харківський «Металіст» перервав шестирічну «бронзову» серію і став віце-чемпіоном країни. «СК» простежив, як склалася доля гравців того «срібного» «Металіста», який приніс місту довгоочікувану Лігу чемпіонів.

Останній з могікан

Першим номером у тому сезоні був вихованець харківського футболу, жива легенда «жовто-синіх» Олександр Горяїнов. Після того тріумфу вік кіпера почав даватися взнаки (цього року голкіпер відзначив 40-річчя): у наступних двох чемпіонатах України Саша відіграв усього 19 матчів, а в поточному сезоні на поле так і не виходив. Незважаючи на нинішню ситуацію в команді, Горяїнов залишається вірним своєму рідному клубу. Цілком можливо, що в найближчому майбутньому Горяїнов оголосить про завершення кар’єри.
Наступником Горяїнова на лінії воріт був Владимир Дішленковіч. Минулої зими натуралізований українець із сербським корінням покинув команду й до цих пір не може знайти собі нове місце роботи. Хоча був у Владимира варіант з «Крилами Рад», але самарцям кіпер не підійшов.

Крістіан Вільягра на той час вважався одним з кращих правих захисників, які будь-коли грали в нашому чемпіонаті. Аргентинець, як і Дішленковіч, узимку 2015-го пішов з харківського клубу і повернувся у свою першу професійну команду – «Росаріо Сентраль». Як і в «Металісті», Крістіан завсідник основного складу команди.

Інший крайній захисник, Марсіо Азеведо, покинув клуб улітку 2014 року і тоді ж перебрався у табор «Шахтаря». Але там бразильцеві поки не вдається закріпитися в основній обоймі: Марсіо часто потрапляв у лазарет, і Мірча Луческу віддавав перевагу ветерану В’ячеславу Шевчуку. Але зараз, коли гравець збірної України впав у неласку румунському фахівцеві, Марсіо має чудовий шанс закріпитися в стартовому складі донеччан.
Скелею в обороні і в тому, і в інших сезонах був Папа Гуйє, який у березні минулого року на прохання Мирона Маркевича перебрався в ряди найпринциповішого суперника «Металіста» – «Дніпра». Сенегалець, як і в Харкові, – твердий гравець «основи», однак гра захисника далека від тієї, яку він демонстрував у Першій столиці.
У тому сезоні партнерами Папи по центру оборони були Андрій Березовчук і Марко Торсільєрі, які грали по черзі. Українець цього року повісив бутси на цвях і, за словами місцевих любителів футболу, грає на першість області, а аргентинець зараз виступає за середняка чемпіонату Мексики «Монаркас», який завершив сезон на 10-му місці.

«Вистрілив» у Лізі чемпіонів

Основною парою центральних півзахисників були Олег Краснопьоров і Едмар. Олег минулого літа завершив кар’єру, а Едмар у серпні минулого року перебрався у «Дніпро», де частенько виходить в «основі». Чако Торес, який через ліміт на легіонерів нечасто виходив у чемпіонаті України, зараз грає за команду рідного міста «Атлетіко Дефенсорес» у другому по силі дивізіоні Аргентини.

Хосе Соса –  найіменитіше придбання за історію харківського клубу. Аргентинський хавбек до переїзду в Харків засвітився в таких клубах світового рівня, як «Баварія» і «Наполі». Після того як почалися проблеми в «Металісті», до свого списку титулованих команд Хосе додав ще одну – мадридський «Атлетіко», в який на правах оренди перебрався в січні 2014 року. З «матрацниками» він завоював головні медалі у своєму житті – став переможцем Примери і срібним призером Ліги чемпіонів. Та до основного складу команди Хосе все ж не взяли. Улітку минулого року екс-капітан «Металіста» повернувся в Харків, але в те ж трансферне вікно перебрався в «Бешикташ». Наразі Соса є твердим гравцем «основи» стамбульського гранда, але на ту гру, що він демонстрував у Харкові, і натяку немає. Хоча в останньому турі турецької першості «орли» здобули вольову перемогу, а сам Соса оформив дубль, забивши переможний м’яч під кінець гри.

У першій половині сезону 2012/2013 на позиції лівого атакуючого півзахисника виступав Фреда Тайсон, а потім Ромеро Марлос. Перший демонстрував феноменальну гру, і це не залишилося непоміченим: бразилець перебрався у «Шахтар». Спершу Тайсон обмежувався лише виходами на заміну, а зараз, після продажу Дугласа Кости, розкрився і став основним гравцем «гірників». Марлос пішов тим же шляхом, але тільки трохи пізніше. Зараз він також є важливим гравцем для команди Мірчі Луческу.

Клейтон Хавьєр, який харківським уболівальникам запам’ятався як автор безлічі красивих м’ячів, зараз виступає на Батьківщині, у Бразилії.  у «Палмейрасі» 32-річний Хавьєр, як не дивно, більше полірує лавку, ніж грає.
Часто виходив на поле з лави запасних Себастьян Бланко, який у серпні 2014 року за два мільйони євро перебрався у «Вест Бромвіч», але в англійській Прем’єр-лізі провів усього три матчі. Це не завадило ВБА за ті ж два мільйони євро продати гравця в «Сан-Лоренсо». Там Бланко на провідних ролях.

Скотився до другої ліги Катару

Кращий бомбардир в історії «Металіста» Марко Девіч після невдалої спроби закріпитися в «Шахтарі» узимку 2013 року знову повернувся до Харкова. Тоді вболівальники поставилися скептично до цього повернення, бо багато років дуже любили «першого після Бога», а він, натомість пішов до табору лютого ворога. Але форвард зумів знову повернути довіру й любов уболівальників: забивав ледь не в кожній грі, а головні голи в його кар’єрі припали на матч передостаннього туру з «Дніпром». Тоді дубль Марко дозволив харків’янам перемогти й достроково стати віце-чемпіоном країни. Девіч, як і Соса, покинув клуб узимку 2014-го й перебрався в «Рубін», хоча форвардом цікавилися англійські клуби.

У Казані гра в Марка одразу не задалася, і його відправили в оренду в команду другого по силі дивізіону Катару, «Аль-Райян». У 2015 році відбулася рокіровка на тренерському містку «Рубіна», Девіч став постійним гравцем «основи» і почав багато забивати. Схоже, зараз Марко «реанімує» свою кар’єру і, за чутками, уже взимку може перебратися в донецький «Шахтар», який відчуває дефіцит із забивними форвардами.

Джонотан Крістальдо після повернення Девіча міцно сів на лавку і попросив відпустити його в інший клуб. Ще влітку 2013 року, коли в команді було все гаразд, Крістальдо переїхав у «Болонью», але до ладу не виявив себе. Усього чотири м’ячі за сезон, а сама «Болонья» покинула елітний дивізіон. Зараз він разом з Клейтоном у «Палмейрасі» здебільшого «зігріває» лаву запасних.

Мирон Маркевич після довготривалої праці в «Металісті» перейшов до лав злісного конкурента, «Дніпра». Чемпіонат з командою закінчив на звичному для себе третьому місці. А от у Європі він наробив галасу, хоча сам єврокубковий сезон почав гірше й не можна: «Дніпро» вилетів з Ліги чемпіонів після програшу «Копенгагену». Зараз Маркевич у ситуації, схожій на ту, що була і в «Металісті»: ані грошей, ані завдань, ані перспектив. Досвідчений спеціаліст уже кілька разів поривався піти у відставку.

Інфографіка
Горяїнов («Металіст»)
Вільягра («Росаріо Сентраль»), Папа Гуйє («Дніпро»), Березовчук (завершив кар’єру), Азеведо («Шахтар»).
Едмар («Дніпро») Краснопьоров (завершив кар’єру)
Соса («Бешікташ»), Хавьєр («Палмейрас»), Марлос («Шахтар»),
Девіч («Рубін»)
Мирон Маркевич («Дніпро»)

Олександр Гаркавець, власний кореспондент

Автор: Администратор сайта