Активний відпочинок на Харківщині. Маршрут для пішого походу

23.05.2014 08:11 Суспільство
http://chuguevctk.at.ua/ http://chuguevctk.at.ua/
Цьогоріч багато українців вирішили відмовитися від кримського відпочинку. Альтернатива – подорож за кордон або власною країною.

 Втім, якщо вам потрібен короткий і бюджетний відпочинок – саме час озирнутися на можливості, які зберігає для туристів наш рідний край.

Отже, ми вирушаємо у мандрівку Харківською областю. І не варто завчасно зітхати: мовляв, на що тут дивитися… Адже і замків, і стародавніх розвалин, і величних храмів, і ландшафтних чудес на Харківщині вдосталь.

 Утім, активний відпочинок цінний не лише можливістю побачити визначні місця, але й задоволенням, яке можна отримати від способу подорожування. Ми розглянемо три найпоширеніші види туризму.

Мандрівки пішки дуже популярні як серед фізично підготовлених, так і серед звичайних туристів. Адже піший туризм вважається одним із найдешевших способів відпочинку. Він не потребує витрат на засоби пересування та якоїсь спеціальної екіпіровки. Для одноденних прогулянок достатньо невеликого заплічного рюкзака із перекусом та водою. А от для багатоденного походу знадобляться намет, спальник, каремат, кухонне приладдя та їжа на кілька днів – внаслідок цього рюкзак стає більшим і важчим. Та коли туристи подорожують групою, навантаження розподіляється рівномірно між усіма. Дівчата, як правило, носять на 2–3 кілограми менше, ніж хлопці.

Що стосується тривалості походу, то мандрувати Харківщиною можна від одного до дванадцяти днів. Але найпопулярніші – походи вихідного дня. Як розповідає інструктор із туризму, керівник тур-клубу Олена Автушенко, на два-три дні розраховані маршрути у Чугуївському, Зміївському, Краснокутському районах. Там є мальовничі річки, ліси, і багато історичних та археологічних пам’яток.

– Є дуже знаменитий маршрут ще з 70-х років минулого століття – уздовж Сіверського Дінця по Чугуївському району. Ми неодноразово його апробували, і з дітьми, і з дорослими, – розповідає Олена Автушенко. – Він починається із селища Есхар, куди ми приїжджаємо електричкою, далі йдемо правим берегом Сіверського Дінця до греблі, оглядаємо її. Потім наш шлях лежить уздовж річки, там починаються мальовничі ліси. Партизанська галявина, Мохнач, знаменита Руда криниця (Суворівське джерело) – усе це дуже цікаво для малих і дорослих. Ми доходимо до Геніївки, звідки можна повернутися до Харкова також електричкою. Цей маршрут тягнеться всього 20 кілометрів і один день. За цей час ми не встигаємо виснажитися і при цьому милуємося природою, цікавими визначними місцями та об’єктами.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта