Бабусин бізнес. На яких умовах на Центральному ринку Харкова торгують селяни

12.06.2014 08:46 Суспільство
http://www.segodnya.ua/ http://www.segodnya.ua/
Літо для багатьох селян – пора не відпочинку, а заробітку. Маючи власний клаптик землі, люди примудряються не лише забезпечити себе продуктами, а й виростити надлишок, аби потім усе це повезти на базар.

 Оскільки продають товар селяни не регулярно і не в таких кількостях, як підприємці, то й місце на ринку отримують на особливих умовах.

Як і звичайні підприємці, згідно із чинним законодавством, селяни мають сплачувати ринковий збір. Як розповів начальник управління споживчого ринку Харківської облдержадміністрації Олександр Пенськой, адміністрація кожного ринку в області має свої встановлені правила торгівлі й тарифи, що залежать від специфіки ринку, місця його розташування. Правила погоджуються з органами місцевого самоврядування. За словами Олександра Пенського, зазвичай селянам намагаються йти назустріч, виділяючи торгові місця за невелику ціну.

Читайте також: ЧОМУ СЕЛЯНИ НЕОХОЧЕ ТОРГУЮТЬ У САНКЦІОНОВАНИХ МІСЦЯХ. КОМЕНТАР ДИРЕКТОРА РИНКУ
                      ЯК АНЕКСІЯ КРИМУ УПЛИНЕ НА ЦІНА ОВОЧІ ТА ФРУКТИ В УКРАЇНІ

Наприклад, на харківському Центральному ринку під овочі та фрукти «зі свого городу» відвели так звані тимчасові місця. Як розповів «СК» генеральний директор ТОВ «Харківський Центральний ринок» Юрій Медведєв, це відносно нова торговельна зона, яка складається із трьох майданчиків. Останній довелося добудувати, бо перших двох не вистачало. Усього тут близько 500 місць. За словами Юрія Медведєва, у середу – четвер заповнюваність цієї зони сягає від 60 %, у вихідний день – до 100 %.

Незважаючи на те, що основний сезон овочів і фруктів припадає на літо-осінь, не пустують тут прилавки і в інші пори року. Бабусі везуть сюди свою консервацію.
Як пояснив Юрій Медведєв, створення комфортних умов для торгівлі селян для ринку вигідне. Адже ще кілька років тому люди приїздили сюди і розкладали свій товар прямо на землі по всьому периметру базару та біля метро. Аби бажання вести несанкційовану торгівлю у селян не виникало, плата за торгові місця цілком посильна. Півметра коштують 3 грн; відповідно, два метри – 12 грн. Юрій Медведєв пояснює, що завищувати ціни на торгові місця не завжди вигідно, адже чим більше там продавців, тим більше покупців – і навпаки.

– Треба вести таку фінансову політику на ринку, щоб усім було цікаво, щоб тариф був відповідний, люди могли його «відбивати» і були зацікавлені сюди приїжджати, – каже Юрій Медведєв. – Якщо на ринку буде великий тариф, то на нього ніхто не приїде.

Такими пільгами можуть спробувати скористатися і шахраї. Зокрема, на Центральному ринку трапився випадок з однією бабусею, яка привернула до себе увагу й викликала підозру тим, що завжди стояла з одним відерцем полуниці. Як виявилося, щойно вона продавала чергову порцію ягід, як їй з машини, вщент заповненою полуницею, приносили нову партію.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта