Балаклійський фермер вирощує «квітку сонця» по-американськи (ФОТО)

31.08.2015 08:39 Суспільство
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Україна - наймасштабніший у світі виробник соняшникової олії. Завдяки новітнім технологіям крупні агротрейдери вже який рік поспіль роблять «соняшникову погоду». Заокеанську технологію випробував на своєму невеличкому полі й наш земляк.

Проблеми вирощування соняшника малий балаклійський фермер Валерій Каськов знає дуже добре. Чоловік усе життя працює на землі. Спочатку порався у місцевому колгоспі (Каськов мешкає в селі Петрівське), а потім почав обробляти свої паї. Близько семи років тому чоловік зайнявся вирощуванням соняшнику. Робив це старим дідівським способом. Та великого врожаю не мав, хоча чимало сил та праці вкладав у свої поля. Соняшник то сходив не весь, то «попікся», то бур’яни здолали. 

До речі, саме бур’яни аграрії вважають головним ворогом врожаю. Останнім часом в східних областях України почали з’являтися нові види «ворога» - особливо небезпечна заразиха. Ця рослина потрапила до нас разом з буревіями з Ростовської області. Боротися з цим паразитом досить важко. 

На початку цього посівного року фермер дізнався про програму АгроІнвест від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У рамках Програми партнерства було відібрано фермерські господарства на Харківщині, Львівщині та Херсонщині, які стали демонстраційними майданчиками з вирощування гібридів соняшнику. На всіх стадіях експерименту експерти Проекту разом з партнерами проводять навчання і надають рекомендації фермерам щодо інноваційних підходів посадки, вирощування і збору врожаю. Іноземці не тільки допомагали опанувати технології від світового лідера з виробництва насіння, а ще й безкоштовно надавали це саме насіння.

Тож свої 20 гектарів Валерій Каськов засіяв наданим гібридом та обробляв його за рекомендаціями, які надавав виробник. До збору врожаю залишилося зовсім нічого. Балаклійський аграрій впевнений, що врожайність цього року буде високою — понад 20 центнерів. На його полях усі соняшники як на підбір — одного зросту та з повним, твердим і масничним насінням.

- Довго не вагався, вирішив скористатися можливістю. Про цей гібрид я вже давно чув, але не було можливості придбати насіння. Бачу, що цьогорічний врожай перевершить попередні. Величезний плюс даного сорту соняшнику — його можна обробляти гербіцидами, навіть коли рослина вже проросла. Бур'ян гине, а соняшник ні, - ділиться враженнями господар поля.

Чоловік каже, що вдалося заощадити не тільки на труді, але й на паливі. В минулі роки доводилося проводити по декілька міжрядних обробок, цього року жодної — економія приблизно 12 тис. грн.

Фермер Валерій Каськов спростовує думку про те, що соняшник дуже сильно виснажує ґрунт. За його словами, куди більше шкоди землі завдає кавун. 

 - Цього року зберу врожай соняшнику та засію землю озимими, - ділиться планами Каськов.

Та не тільки господар поля з нетерпінням чекає на врожай. Його знайомі фермери з великою зацікавленістю слідкують за процесом. І якщо експеримент Валерія вдасться, то наступного року охочих запровадити у своїх фермерських господарствах новітні технології буде значно більше.

За результатами роботи балаклійського аграрія уважно слідкують й американські «вчителі». Нещодавно біля поля «учня» вони провели черговий навчальний семінар для харківських фермерів. На успіхи українця подивився й заступник директора Місії USAID в Україні, Білорусі і Молдові Джон Пеннелл. Взагалі Пеннелл вважає, що майбутнє сільського господарства України саме за малим та середнім виробником, але сьогодні їм потрібно трохи допомогти.

Юлія Шматченко

 

 

 

 

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта