Без газу може залишитися цілий район Харківщини

10.07.2015 12:51 Суспільство
Фото: evening-kazan.ru Фото: evening-kazan.ru

Вовчанський район досі живиться газом напряму з Росії.

У Вовчанському районі сильно переймаються газовим питанням, бо повністю залежать від російського блакитного палива. До української газопалевної системи район досі не під’єднан.

За всі роки незалежності у Вовчанську, так і не з’явився український газопровід. Весь цей час  майже весь район живиться через гілку високого тиску міста Шебекіно Бєлгородської області. Якщо ж Росія зненацька вирішить відключити постачання блакитного палива, то вовчанці ризикують замерзнути у зимку. Тим більше, що іноземному постачальнику заборгували кругленьку суму за попередні роки праці, щоправда в 2015 вовчанці за газ розрахувалися більше ніж на  104%. Місцева та обласна влада прагне уникнути різних несподіванок і працює над будівництвом  газопровіду, який об’єднає район з єдиною українською мережею.

- Наше питання зараз вивчається облдержадміністрацією, спільними зусиллями розробляється проект приєднання до єдиної газовотранспортниї системи України. Повірте, додається багато зусиль, щоб це зробити найскоріше. Ми все зробимо, щоб наш народ був і з світлом, і з газом, щоб все нормально функціювало, - запевняє голова Вовчанської райдержадміністрації Петро Очередько.

Чиновник зазначив, що разробляється одразу декілька варіантів проекту. Бо довший газопровід не завжди дорожчий. На коротшому шляху можуть заважати якісь об’єкти, тоді їх треба буде або зносити, або пускати газопровід в обхід. Середня ж довжина труби 30 км. Допомогти вирішити вовчанське газове питання обіцяють і в Києві.

Про всяк випадок районна влада готує альтернативні джерела опалення. Вже в котельнях, що обслуговують багатоповерхівки та лікарняний комплекс, встановили твердопаливні котли та завезли дрова.

- На житловий комплекс на добу потрібно 25 м куб., на лікарняний — шість. Так як у нас район сільскогосподарський та лісний, проблем з дровами не буде. Потрібен запас палива на 3-4 доби, а потім буде новий підвоз, - пояснює голова.

Юлія Міронюк

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта