Без газу можуть залишитися харківські підприємства через недбалість керівництва

12.04.2016 06:55 Суспільство
Фото із соцмережі Фото із соцмережі
На квітень поточного року постачальник НАК «Нафтогаз України» не підтвердив ліміти природного газу для теплопостачальних підприємств міста Харкова.

Заборгованість теплопостачальних підприємств міста Харкова за послуги з розподілу природного газу перевищує 52 мільйони гривень.

Через відсутність у теплопостачальних підприємств Харкова номінацій на квітень, тобто лімітів на відповідний розрахунковий період, ПАТ «Харківміськгаз» повинен припинити транспортування газу. Адже відповідно до вимог Кодексу газорозподільних мереж, який вступив в силу з жовтня 2015 року, відбір природного газу з газорозподільної системи відбувається тільки при наявності у споживача підтверджених обсягів природного газу (тобто номінацій або лімітів на відповідний розрахунковий період). Ще одна умова - забезпечення споживачем своєчасних розрахунків. І з цим не склалося.

За перший квартал 2016 року загальна заборгованість теплопостачальних підприємств міста Харкова за послуги з розподілу природного газу перед ПАТ «Харківміськгаз» перевищує 52 мільйони гривень. Тому припинення транспортування природного газу теплопостачальним підприємствам неминуче.

ПАТ «Харківміськгаз» неодноразово інформувало теплопостачальні підприємства про зміни у взаєминах споживачів з газорозподільної компанією. Втім, керівники цих підприємств не звернули на це належної уваги.

«Газ є ресурсом, пов'язаних з енергетичною безпекою держави, і ПАТ «Харківміськгаз» зобов'язане щомісячно звітувати і перераховувати за нього гроші НАК «Нафтогаз України». Тому виникає запитання: хто ж буде відповідати за це і оплачувати несанкціоновано відібраний газ?», - зазначив перший заступник Голови Правління ПАТ «Харківміськгаз» Антон Яворівський.

Фактично несанкціоновано відібраний газ призводить до збитків газової компанії. Для недопущення в подальшому таких випадків ПАТ «Харківміськгаз» змушене припиняти подачу газу таким споживачам - повідомляється на сайті Харківміськгаз.

Микола Мельник

Автор: Менеджер сайта