Борги за комуналку. У Харкові втратити квартиру за борги цілком реально

26.03.2015 08:11 Суспільство
novosely.com novosely.com
1 квітня українцям буде зовсім не до сміху: тариф на газ для населення зросте в два з половиною рази, на гарячу воду і водовідведення - на 55 %, на опалення - на 73 %.

У Мінрегіонбуді налаштовані радикально: за борги по комуналці - відбирати нерухомість. Міністерство прогнозує зростання тарифів на житлово-комунальні послуги в середньому по Україні в межах 57-58 %.

Експерти вважають, що перспектива втратити житло в рахунок сплати комунальних боргів стає все більш реальною.

- Комунальні борги стягуються в так званому наказовому порядку. Тобто організація, що надає ті чи інші комунальні послуги, звертається до суду за стягненням боргу. Суддя сам, без виклику сторін, у формі судового наказу виносить рішення - погасити борг (ця спрощена процедура називається наказне провадження). Якщо боржник протягом десяти днів не оскаржує його - судовий наказ набирає чинності, і його можна подавати у виконавчу службу, - пояснює керівник Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Віктор Яніш. - Якщо боржник не згоден - він має право протягом десяти днів з моменту отримання судового наказу написати заяву в суд про його скасування. Якщо суд бачить, припустимо, що борг нараховано не зовсім коректно, - скасовує своє рішення і пише визначення стягувачу, що той має право звернутися до суду, але вже в порядку позовного провадження. І тоді на засідання суду запрошуються вже обидві сторони, і споживач отримує право захищатися - наприклад, пред'явити наявні платіжки або заявити про закінчення терміну давності і т. п.

Якщо суд прийняв рішення на користь комунальників - не виключено, що борги доведеться погашати за рахунок власної квартири.

- За законом про виконавче провадження, в першу чергу стягнення звертається на гроші боржника, у другу - на рухоме майно (транспортні засоби, техніку, обладнання, меблі, речі) і тільки в третю чергу - на нерухомість, - підкреслює заступник начальника Дзержинського відділу ДВС Харківського міського управління юстиції Ілля Лактин.

Забрати у боржника квартиру, в якій прописані неповнолітні діти, дещо складніше.

- У цьому випадку потрібно отримати дозвіл органів опіки та піклування на продаж такої квартири, - уточнює Ілля Лактин.

Так, у 2014 році в районні суди було направлено 8131 заяву на видачу судових наказів та позовних заяв, за неповних три місяці цього року  направлено 816 документів. Торік виконавчою службою було накладено арешт на 225 квартир, 760 автомобілів та інше майно боржників, в 2015 - на 103 квартири, 105 автомобілів тощо.

Автор: Администратор сайта