Центром Харкова прокотився автопробіг власників «євроблях». Фото, відео

05.02.2018 15:55 Суспільство
Фото: ГО "Автоєвросила" Фото: ГО "Автоєвросила"
4 лютого в обласних центрах України відбулися автопробіги власників авто з «пропискою» в країнах Європейського Союзу.

Долучилися до всеукраїнської акції за доступне розмитнення й автовласники Харківщини. У неділю 4 лютого обласним центром проїхалося приблизно 250 автомобілів, здебільшого з литовськими та польськими реєстраційними номерами. Акцію підтримали також і деякі водії, авто яких мають українську реєстрацію. Вулицями міста вони їхали тривало сигналячи. На кузовах машин були прикріплені українські державні прапори та прапори громадської організації «Авто Євро Сила», яка об'єднала власників таких транспортних засобів.

Перед пробігом автівки вишикувалися у ряди на площі Свободи у центрі Харкова.

Читайте також: Гроші на руки. Коли монетизують субсидію та пільгу на безкоштовний проїзд

Серед основних вимог харківських водіїв-активістів  — «доступне розмитнення авто, придбаних за кордоном, кожному українцеві», «відміна обмежень Євро-5 для авто б/у» (екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах. Він обов'язковий для всіх нових вантажних автомобілів, що продаються в Євросоюзі з жовтня 2008-го, і легкових автомобілів — з 1 вересня 2009-го), «поява єдиного механізму розмитнення для ввезених машин».

Станом на 4 лютого в Україні немає прийнятих законодавчих актів, які б врегулювали розмитнення уживаних авто (старше 2010 року випуску), придбаних за кордоном, хоча у Парламенті розглядається низка законопроектів.
Нагадаємо, протести водіїв-власників єврономерів розпочалися минулого року. Тоді водії блокували в’їзди до Києва і палили автомобільні покришки, організовували багатотисячні акції під стінами Верховної Ради і Кабінетом Міністрів України.



Автопробіг «євроблях» прокотився й іншими містами країни. Зокрема, кореспондент «СК» зафіксував, як це відбувалося у Вінниці.