Час подбати про ялинку

Час подбати про ялинку

Новий рік уже не за горою, і ви вже визначилися, як його зустрічатимете. І чітко знаєте, що вам потрібна жива ялинка – атмосфера дитинства та аромат хвої. Вибрати й установити новорічну красуню допоможе наш матеріал.

Поспішити чи не квапитися?

Перше, з чим слід визначитися: коли купувати ялинку, заздалегідь або в переддень свята? Обидва варіанти мають плюси й мінуси.
Якщо купувати ялинку заздалегідь, то до плюсів належить те, що є вибір між великою кількістю вельми чарівних і пухнастих екземплярів. До того ж, можна буде викреслити один пункт з величезного переліку передноворічних справ. Але постає питання зі збереженням зеленої красуні, а це – мінус.
Якщо залишити цю справу на 31 грудня, є ризик не знайти таку ялинку, яку хотілося б купити, до того ж і час у переддень Нового року зазвичай обмежений. Але, з іншого боку, в останній день року можна знайти деревце й дешевше – а це вже плюс.

Розмір і форма
Вибираючи ялинку, слід зважити на висоту стель у приміщенні, де вона стоятиме, і його розміри в цілому. Надто маленьке деревце «загубиться» у великому просторі. А в невеликій кімнаті буде недоречною велична новорічна красуня значних розмірів. До того ж, вона перегородить усе приміщення й заважатиме проходу людей.
Так само від місця ялинки в кімнаті залежить її форма. Якщо новорічна красуня стоятиме в куті або біля стіни, то допускається певна неправильність її форми, асиметричність. Якщо ялинка стоятиме в центрі кімнати, то бажано, щоб вона була симетрично пухнастою.

Щодо якості
Простоїть довго свіжозрубана ялинка. У такого дерева, якщо спробувати переламати нижню гілку, вона не ламається, а гнеться. Якщо гілочка легко ламається – дерево сухе, зрубано давно, стоятиме воно недовго. Ще одна ознака недовговічності ялинки – потемніння облямівки зрізу.
Чи якісна ялинка, можна визначити й за товщиною стовбура. Якщо в дерева висотою 1,5 м діаметр стовбура становить 5–6 см, то це свідчить, що воно міцне, сильне і довго простоїть у вашому домі.
А найпростіший спосіб визначення якості ялинки – розтерти кілька голочок між пальцями. Якщо відчувається легкий ялиновий аромат, а на руках залишається маслянистість, то ялинка хороша, можна брати.

Зміг придбати – спробуй і захистити
Збираючись за ялинкою, варто прихопити міцну мотузку або шпагат і цупку тканину – приміром, мішковину. Гілки покупки слід злегка притиснути до стовбура і зв’язати, потім цю конструкцію обгорнути тканиною – так буде зручніше нести. Придбане деревце потрібно нести верхівкою назад, щоб не розтріпати кінці нижніх гілок.
Якщо ялинку купували заздалегідь, зберігати її до Нового року необхідно на холоді: у неопалюваному гаражі, на відкритому балконі, дачній ділянці тощо. Якщо «морозне» зберігання чомусь неможливе, допомогти ялинці з «адаптацією» і – в ідеалі – подовжити її життя може така процедура: за два дні до установлювання кінець стовбура слід опустити у відро з водою з додаванням 3–4 ст. л. гліцерину.

Нарешті установлюємо
Зробити це можна по-різному, наведемо далі варіанти за зменшенням терміну «життя» ялинки. Ідеальний варіант установлювання – у відро з чистим вологим піском, тут новорічна красуня може простояти до 2–3 тижнів. На відро піску додається 1 л води, в якій попередньо розчиняється невелика кількість гліцерину або желатину. Дехто радить разом з водою додавати невелику кількість рідкого добрива, як до садових квітів. Установлювати в піску ялинку краще так, щоб нижня частина стовбура, попередньо очищена від кори, була занурена не менше ніж на 20 см. Пісок потрібно кожні 1–2 дні поливати.
Другий варіант – установити ялинку у відро або бак з водою. Вода в момент установлювання має бути гарячою і містити кислоту – оцтову або лимонну. Замість неї можна взяти кілька таблеток шипучого аспірину або суміш, що складається з 0,5 ч. л. лимонної кислоти, 1 ч. л. желатину і жменьки товченої крейди.
Нарешті, найпростіший варіант – але аж ніяк не ідеальний: обернути стовбур у місці зрізу вологою тканиною, яку потрібно періодично змочувати. Потім закріпити ялинку у хрестовині, на підставці або якимось іншим способом.

Данило Мигай, кореспондент