Черговий випадок малярії зафіксували серед харківських студентів

19.12.2018 10:07 Суспільство
Фото: modnaledi.com.ua Фото: modnaledi.com.ua
Це вже одинадцятий випадок на Харківщині з початку року.

За інформацією Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», 16 грудня у Харкові зафіксували ввізний випадок малярії.

Як повідомили у лабцентрі, малярію до Харкова привезла студентка, яка прибула на навчання до одного з вищих навчальних закладів Харкова із Республіки Камерун. Як з'ясувалося, 9 грудня у хворої з’явилися скарги на слабкість, головний біль, біль грудної клітки, підвищення температури тіла до 38°С. Уперше дівчина звернулася по медичну допомогу вже 15 грудня.

В осередку за місцем проживання хворої фахівці ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» провели епідеміологічне розслідування та запровадили комплекс протиепідемічних заходів.

Довідка. Малярія — загрозливе для життя інфекційне захворювання, що передається через укуси комарів. Передача малярії відбувається у 91 країні світу, переважно це країни Африки, Азії, Південної і Північної Америки. За даними МОЗ, в Україні передача малярії комарами не відбувається і наразі усі зареєстровані випадки захворювань — завезені.

Засоби попередження малярії — застосування протималярійних препаратів (за призначенням лікаря) та захист від укусів комарів. Якщо після відвідування країни з тропічним кліматом у вас виникла лихоманка, з’явився головний біль, слабкість, озноб чи інші симптоми, не зволікайте, звертайтесь до лікаря. Обов’язково повідомте, яку країну ви відвідували та коли. Самолікування в домашніх умовах є неприпустимим.

Читайте також: Кір у коледжі Лозової - харківські медики дали спростування