Чи потрібно буде міняти документи після перейменування вулиць

13.11.2015 14:08 Суспільство
Фото: proxy2014.net Фото: proxy2014.net
Чинне законодавство не передбачає внесення змін в правовстановлюючі документи у зв'язку з перейменуванням об'єктів топоніміки.

Про це йдеться в роз'ясненні Юридичного департаменту Харківської міської ради щодо необхідності внесення змін до документів після перейменування об'єктів топоніміки на виконання закону про декомунізацію.

Мова йде про свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договори купівлі-продажу, дарування тощо.

У разі необхідності вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном (продаж, оренда, дарування, спадкування та ін.), необхідно отримати копію відповідного рішення Харківської міської ради про перейменування об'єктів топоніміки. На підставі такого рішення, а також правовстановлюючих документів, що містять стару назву, нотаріус видасть новий правовстановлюючий документ.

Також законодавством не передбачена необхідність заміни паспорта або внесення до нього відповідних змін до відомостей про місце реєстрації. На підставі Положення про паспорт громадянина України, недійсним вважається лише той паспорт, в якому не вклеєні фотокартки при досягненні його власником 25- і 45-річного віку.

Відповідно до роз'яснень Державної міграційної служби України, у випадках перейменування об'єктів топоніміки територіальні підрозділи ДМС за зверненням особи вносять оновлену інформацію в документи, зокрема до відомостей про місце проживання або місце перебування, на підставі прийнятого міською радою рішення шляхом проставлення штампа реєстрації місця проживання , в якому зазначається нове найменування адреси. Зміни до відомостей про місце реєстрації будуть вноситися у разі заміни прізвища та в інших передбачених законом випадках, коли виникає необхідність у заміні паспорта.

Також у зв'язку з перейменуванням об'єктів топоніміки не вимагається робити яких-небудь дій, пов'язаних з отриманням субсидій, пенсій, інших допомог і виплат.

У разі необхідності внесення змін до установчих документів юридичних осіб, пов'язаних з прийняттям закону про декомунізацію, а також у зв'язку зі зміною назви об'єктів топоніміки, таким юридичним особам необхідно звернутися до органів реєстрації.

Прикінцевими та перехідними положеннями закону про декомунізацію внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Згідно зі ст. 10 зазначеного Закону, за проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб, пов'язаних з прийняттям закону про декомунізацію, а також змін місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв'язку зі зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків , спусків, проїздів, проспектів, площ, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів адміністративний збір не стягується.

Роман Шупенко

Автор: Администратор сайта