Чи загрожує Харківщині епідемія кору — коментар фахівця. Відео

29.01.2019 16:19 Суспільство
Фото: УНІАН Фото: УНІАН
В області дорослі починають серйозними темпами переганяти дітей у захворюваності на кір.

За інформацією начальника Управління охорони здоров’я ХОДА Богдана Федака, в минулому році на кір в області захворіло 627 людей, з них половина — діти. А в цьому році вже 281 випадок кору.

 — Тільки за неповний січень 281 випадок (119 дітей, 162 дорослих). Дорослі починають серйозними темпами переганяти дітей у захворюваності,  — наголосив Богдан Федак. — Кір є дуже контагіозною хворобою. Традиційно контагіозними регіонами є області Західної України (наприклад, на Львівщині в минулому році було зафіксовано 11800 випадків кору). Левова частина дорослих, що захворіли на кір, привезла хворобу саме з цих регіонів. Люди каталися на лижах.

Начальник Управління охорони здоров’я ХОДА запевнив, що наразі на Харківщині немає загрозливої епідеміологічної ситуації.

 — Якщо населення проведе щеплення, то ситуація покращиться дуже швидко. Але сьогодні якщо в районах області 82 % щеплених по плану дітей, то у Харкові — 71 %, — констатує Богдан Федак.

Разом з цим він наголошує, що область забезпечена хорошою бельгійською вакциною — понад 89 тисяч доз. Вакцина є повністю безкоштовною, як для дітей, так і для дорослих.

 — Людям потрібно йти до своїх сімейних лікарів і вимагати зробити щеплення. Якщо у вас немає протипоказань, то лікар зобов’язаний це зробити. Якщо лікар вам каже, що вакцини немає, вимагайте від нього письмової заяви, а потім з нею приходьте до Управління охорони здоров’я ХОДА,  — радить Богдан Федак.

Читайте також: У лютому низка сіл Богодухівського району залишиться без світла

Юлія Міронюк