Чи зростатиме в ціні курятина на Харківщині — коментар фахівця

Чи зростатиме в ціні курятина на Харківщині — коментар фахівця

Фото з соцмережи

М’ясо птиці побило всі цінові рекорди, яйця поступово також подорожчають.

Зазвичай на українському ринку діє правило: пішов угору долар – чекай на подорожчання продуктів. Та цього разу ціни на м’ясо почали зростати ще до подорожчання валюти. Так, курятина відчутно подорожчала наприкінці липня. Наразі за ціною вона майже наздогнала свинину, вартість “білого м’яса” зрівнялася з європейською. Узагалі з початку року ціни на м’ясо птиці на споживчих ринках зросли майже на 25 %.

По м’ясу птиці основне подорожчання вже відбулося в кінці липня – на початку серпня. До кінця року ми не прогнозуємо суттєвого зростання ціни на м’ясо птиці, – поділився своїми прогнозами із «СК» директор Асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.

Наразі куряча грудка коштує близько 70 грн/кг, і, за прогнозами птахівників, ціна на неї значно вже не збільшиться. А от ціни на яйця ще зростатимуть, головна причина – сезонний чинник.

Складно сказати, на скільки саме підвищиться ціна. З огляду на те, що фактично півроку підприємства продавали яйця нижче за собівартість, – це сезонне коливання, у весняно-літній період ціна зазвичай знижується, а в осінньо-зимовий – зростає. Навесні-влітку відпускна ціна опускалася до 6 грн при собівартості 14 грн. І для того, щоб підприємствам вийти хоча б на мінімальний рівень рентабельності, ціна має зрости. Зараз відпускна ціна в межах 16–18 грн, можливо, до кінця року вона зросте до 20–22 грн. Для споживача ціна збільшиться до 25–26 грн, – пояснює Сергій Карпенко.

Але разом з цим експерт зазначає, що на ціну впливатиме обсяг експорту, спалахи грипу у птиці тощо. За стабільного виробництва на рівні 2016 року експорт цього року вже на 30 % вищий за торішній в аналогічному періоді.

Харківщина випередила Київську область за кількістю туристів (Інфографіка)

Мирослава Кольцова

 

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ
Автор: Менеджер сайта