Чи з’являться в аптеках Харківщини безкоштовні ліки

31.03.2017 15:28 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
Уже зовсім скоро аптеки почнуть видавати безкоштовні лікарські засоби хворим на діабет, астму та серцеві захворювання. Забрати препарати можна буде тільки у визначених аптеках та за умови наявності лікарського рецепту.

Кожна друга людина в Україні відмовляється від лікування або відкладає його через брак коштів. Головною проблемою 94 % пацієнтів вважають саме високу вартість лікарських препаратів. При цьому 48 % з них скаржаться на підробки та неякісні ліки. А відсоток тих, хто вдається до самолікування, сягає майже 70 %. Такими є результати дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «(Без)коштовна медицина» та виконаного БФ «Пацієнти України».

– Безкоштовна медицина в Україні – це міф. По факту кожен пацієнт платить двічі – у вигляді податків та під час візиту до лікаря. Медицина має бути якісною і доступною водночас, – зазначила виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. – Поки що ж українцям доводиться відмовлятися від лікування, відкладати його або вживати ліки, консультуючись у знайомих чи в Інтернеті. Часто українські пацієнти не знають про безкоштовні державні програми лікування та можливість отримувати безоплатні ліки.

Згідно з результатами дослідження, більш ніж 56 % пацієнтів вживали лише частину прописаних ліків з фінансових причин. А от 43 % хворих довелося позичати кошти на лікування або продавати коштовні речі, майно. Ці дані разом з висновками та рекомендаціями дослідники передали в МОЗ України з метою вдосконалення вже запущених реформ.
З тим, що медичні послуги в Україні мають бути якісними та доступнішими, погоджується і в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. За її словами, сьогодні Міністерство робить усе можливе, аби реформа медицини стартувала вже в цьому році.

– Сподіваємося, що до травня буде прийнято закон «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», – розповіла Уляна Супрун. – Крім того, з квітня 2017 року планується впровадження програми реімбурсації (компенсації) вартості ліків в аптеках. На це Eряд виділить 500 млн грy. До кінця року має запрацювати й єдина електронна база всіх пацієнтів.

Нарешті дочекалися

Введення давно обіцяної програми реімбурсації (повернення вартості) деяких ліків відкладалося на три місяці через брак фінансування і організаційні зволікання. Спочатку чиновники обіцяли, що безкоштовні ліки з’являться в аптеках вже на початку 2017 року, а тепер анонсують старт довгоочікуваної програми вже у квітні.

Нагадаємо, що програма надає можливість кожному українцю з 1 квітня 2017 року отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями. До них ввійшли ті хвороби, від яких найбільше потерпають українці. Це – серцево-судинні, які є причиною 65 % смертей у країні, діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – на нього хворіє 1 млн українців, і бронхіальна астма – 210 тис. осіб.  За словами в. о. міністра охорони здоров’я, такі програми давно діють у світі.

Згідно із програмою «Доступні ліки» держава повністю або частково компенсує аптекам вартість ліків від найпоширеніших хронічних захворювань.

– Ціни на препарати у програмі реімбурсації встановлюються як медіана (усереднені), зберігається і вільний ринок. Участь аптек у програмі буде добровільним, – заявила Уляна Супрун.
Але натомість ціна на ліки, які відшкодовує держава, має бути обґрунтованою.

За словами спеціалістів МОЗ, дуже часто ціни на одні й ті самі ліки в Україні є значно вищими, ніж у сусідніх країнах. Хоча рівень зарплат українців є нижчим.
Забезпечити уникнення необґрунтованого завищення вартості ліків повинна державна регуляція цін.

Задля забезпечення доступності ліків в Україні МОЗ встановило граничну оптово-відпускну ціну лікарських засобів по 21-й міжнародній непатентованій назві (МНН, або діюча речовина), що ввійшли до програми реімбурсації.

Для цього Міністерство порівняло ціни на аналогічні МНН у п’яти сусідніх країнах України – Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії та Латвії. На основі медіани ціни за добову дозу лікарського засобу в цих країнах Уряд установив граничну ціну на лікарський засіб, яку компенсуватиме держава.

Які препарати дадуть без грошей

Наводимо перелік діючих речовин ліків, з придбанням яких допоможе держава. Для серцево-судинних захворювань (ішемічна хвороба серця, гіпертонія тощо) це: амідарон, амлодипін, атенопол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронокталон, фуросемід, дигоксин, еналаприл, ізосорбід динітрату, карведилол, клопідогрель, метопролол, нітрогліцерин , симвастатин, бісопролол.
Для бронхіальної астми – беклометазон, будесонід, сальбутамол. Для діабету ІІ типу (менш важкий) – метформін, гліказід.

Перелік уже власне лікарських засобів, що беруть участь у програмі, можна буде знайти у Реєстрі лікарських засобів, який обіцяють опублікувати згодом на сайті МОЗ. Окрім діючої речовини, у реєстрі буде зазначено торговельні назви, форма випуску, сила дії (дозування), виробники та оптово-відпускна ціна дози за упаковку, вказана у гривнях.

Перелік аптек, які беруть участь у програмі, обіцяють розмістити на сайтах органів місцевої влади та планують регулярно оновлювати.

Слід звернути увагу, що максимально дозволена ціна в аптеці складатиметься з оптово-відпускної ціни за упаковку плюс 10 % постачальницької надбавки, плюс 15 % дозволеної торговельної надбавки, плюс 7 % ПДВ.

Простий механізм

Щоб отримати ліки безкоштовно, треба спочатку звернутися до лікаря і отримати правильно виписаний рецепт встановленого зразка. У ньому вказується не назва ліків, а діюча речовина.
Потім необхідно обміняти рецепт в аптеці зі стікером “Доступні ліки” на вхідних дверях. Цю емблему може мати будь-яка аптека, як державна, так і приватна. Головна умова – щоб заклад мав договір з місцевим органом влади.

На Харківщині за словами заступника голови ХОДА Михайла Черняка, участь у програмі братимуть усі аптеки Харківського обласного аптечного складу. Їх в області 35. Це тринадцять аптек роздрібної торгівлі у різних районах міста, а також аптеки у Краснокутському, Нововодолазькому, Зачепилівському, Ізюмському, Валківському, Вовчанському, Харківському, Балаклійському, Шевченківському та Чугуївському районах області.

У кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший генерик (найдешевший препарат) та перелік цін відшкодування.

Аптека надає місцевим владам фінансовий звіт і документальне підтвердження продажу лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримує повернення коштів з місцевих бюджетів протягом 15 робочих днів.

При цьому лікарі виписуватимуть найдешевші ліки з установленого Міністерством охорони здоров’я переліку. Якщо пацієнт хоче дорожчий препарат (з того ж переліку), доведеться доплатити.

Якщо пацієнт хоче купити ліки, які не підпадають під програму «Доступні ліки», тому що його ціна за добову дозу перевищує максимально дозволену Реєстром гранично оптово-відпускних цін, то держава нічого не відшкодовує. Тож пацієнти, як і раніше, можуть придбати будь-які зручні їм ліки без рецепта за повну вартість.  
МОЗ обіцяє, що аптеки отримають компенсацію з місцевих бюджетів протягом п’яти днів після подачі звітності (зазвичай її подають раз на 1–2 тижні).

А от на випадок, якщо в аптеці закінчились безкоштовні ліки, пацієнтові пропонують три варіанти. Перший – можна зачекати, поки ліки надійдуть в аптеки. Детальну інформацію можна буде дізнатися у аптекаря. Другий варіант – людина може піти до іншої аптеки.
І останній – вибір іншої торгової марки, і якщо вона дорожча за максимально дозволену, –  доплатити різницю.

З усіх питань щодо програми «Доступні ліки» будь-хто може звертатися до МОЗ за адресою [email protected] і телефоном на гарячу урядову лінію 15-45.

Не першоквітневий жарт

Та напередодні довгоочікуваного запуску державної програми Аптечна професійна асоціація України (АПАУ) зробила гучну заяву про те, що старт програми, який уже анонсували, через низку вагомих причин не вступить у дію вчасно.

Одна з них – формування Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.
Починаючи з 25 березня, протягом десяти днів, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 17 березня 2017 р. № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»,  він має бути наповнений та затверджений МОЗ, а це вже ніяк не може відбутися до 1 квітня.

– Дійсно, протягом десятиденного терміну виробники і дистриб’ютори мають подати необхідну інформацію щодо лікарських засобів, які потім будуть включені до Реєстру. Ця інформація надаватиметься ними до 3 квітня, – зазначив директор Аптечної професійної асоціації Володимир Руденко. – Далі цей Реєстр має бути затверджений Міністерством охорони здоров’я і тільки тоді аптеки зможуть закуповувати ці лікарські засоби для забезпечення хворих на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. І це також займе час.

До того ж, за словами директора АПАУ, залишається відкритим питання щодо розпорядників бюджетних коштів, з якими аптеки мають укладати договори на місцях. Досі перелік даних суб’єктів не оприлюднений на сайті МОЗ чи інших інформаційних джерелах. А без договору жодна з аптечних установ не розпочне відпускати лікарські засоби.

За словами Володимира Руденка, програма зможе повноцінно вступити в дію в десятих числах квітня. Проте, за словами заступника голови Харківської облдержадміністрації, програма запрацює вчасно.

–  На сьогодні обсяг субвенції, розрахований на Харківську область, становить 35 млн грн. Залишилися процедурні питання, але з 1 квітня все запрацює, – зазначив Михайло Черняк. – Розмір субвенції вивели з чітких розрахунків кількості людей, які потребують лікування з даних категорій захворювань.

Також він додав, що поки що цієї суми субвенції до кінця цього року достатньо, і всі жителі області отримають необхідну кількість медикаментів. Але не виключив можливості того, що у разі, якщо пацієнтів виявиться більша кількість, до фінансування підключать і місцеві бюджети.

Марічка Зорянська, кореспндент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта