Всиновлення харківських дітей іноземцями. Умови і підстави

16.12.2013 14:56 Суспільство
http://www.vinrada.gov.ua/ http://www.vinrada.gov.ua/
За даними служби у справах дітей обласної державної адміністрації, кількість сиріт на Харківщині зменшується. Разом із тим, зменшується і чисельність усиновлених дітей. Особливо важко це зробити іноземцям.

На Харківщині зменшується кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.  Так, якщо у 2010 році усього на обліку таких дітей було 5033, то цього року показник зменшився до 4665. Менше тисячі, а саме 663, дитини отримали правовий статус дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Для порівняння в позаминулому році їх було 715, у минулому – 714. 

Разом із тим падає і кількість усиновлених дітей. За 2013 рік 131 дітей знайшли нових батьків, тоді як три роки тому їх було 159. Цього року 113 маленьких українців залишилися на рідній землі і всього 18 знайшли родину за кордоном. У більшості в США, Італії, Іспанії, Франції, Німеччині та Великій Британії. 

- Діти, які перебувають у сімейних формах виховання, не підлягають іноземному усиновленню,- пояснює начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Тетяна Печерських.- То ж залишається 11,6% дітей, які можуть бути всиновленні іноземцями. Разом з тим, 95% з цієї кількості — діти, старші за 12 років. А іноземці, як правило, бажають усиновити немовлят. Тому, не рідко з території області, та і навіть України вони їдуть ні з чим.

До того ж, за останні роки змінилося українське законодавство щодо усиновлення дітей іноземцями. Таким чином, дітей, молодше п'яти років,можуть усиновити тільки громадяни України. Іноземцям зроблять виняток, але у тому випадку, якщо малеча хвора, наприклад, на синдром Дауна, рак, чи має серйозні розлади центральної нервової системи тощо. За словами Тетяни Печерських, та невелика кількість дітей з Харківщини, які усиновлені іноземцями у віці до року, живуть із синдромом Дауна.

Сьогодні майже чотири тисячі дітей Харківщини перебувають під опікою, і в 95% - під опікою родичів: бабусь, тіток, рідше старших братів чи сестер. 

До слова, в області створено 74 дитячих будинків сімейного типу, де на вихованні перебуває 4127 дітей (88,4%). Решта 538 дітей (11,6%) перебувають у державних закладах систем МОЗ, МОН та Мінсоцполітики. Протягом цього року до сімейних форм виховання було влаштовано 156 дітей. Також в області працює сім центрів соціально-психологічної реабілітації, які покривають потреби майже всіх районів. 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта