Чому не можна готувати на соняшниковій олії — коментар учасника "МастерШеф" Івана Трушкіна

20.01.2014 13:32 Суспільство
http://www.resto.kharkov.ua/ http://www.resto.kharkov.ua/
Учасник другого сезону “МастерШеф” Іван Трушкін поділився секретами приготування корисної здорової їжі.

Рік тому з екранів телевізорів Іван Трушкін підкорював тисячі глядачів своїми запальними жартами й жагою до кулінарних експериментів. Харків’янин увійшов до 15 кращих кулінарів-аматорів і покинув шоу 31 жовтня 2012 року. Мало кому відомо, але цей веселий хлопець ніколи не планував робити кар’єру кухаря і має диплом про вищу економічну освіту. До проекту «МастерШеф» Іван керував власною фірмою, працював помічником віце-губернатора, а от до чаклування біля плити ставився лише як до хобі. Сьогодні хлопець абсолютно не шкодує, що проміняв роботу фінансиста на кулінара. Іван проводить майстер-класи й кулінарні квести, працює шеф-кухарем в одному з харківських кафе, а також приватним кухарем.

– Люди телефонують і просять прийти приготувати для них вечерю. У мене вже чотири такі родини, – розповів Іван Трушкін. – Українські пункти громадського харчування, на жаль, зараз часто грішать і якістю, і кількістю (замалі порції), і тим, що використовують напівфабрикати. З приватними ж кухарями історія зовсім інша.

Замовник може подивитися, як відбувається процес приготування страв, побачити, які продукти використовує кулінар. Наприклад, Іван Трушкін упевнений, що їжа має бути не лише смачною, а й корисною.

Приміром, Іван стверджує, що не можна використовувати для смаження соняшникову олію. При смаженні вона виділяє кислоту, у результаті утворюється канцероген, який сприяє розвитку ракових клітин. Учасник шоу «МастерШеф» порадив замість соняшникової олії користуватися вершковим маслом. Крім того, у жодному разі олію не можна повторно використовувати для смаження овочів.

Салати Іван Трушкін порекомендував заправляти оливковою, кунжутною, льняною, горіховою олією, з гарбузового насіння тощо. Крім того, за словами кухаря, не варто поєднувати в одному салаті свіжі помідори та огірки.

– Огірки містять аскорбіназу – фермент, який руйнує аскорбінову кислоту. У помідорах же дуже багато вітаміну С. Тому, з’ївши салат, у якому присутні обидва овочі, ви не отримаєте ніяких корисних речовин для свого організму, адже помідори й огірки нейтралізують корисну дію один одного, – пояснив Іван Трушкін.

Ірина Гудзь, матеріал з газети “Слобідський край” №8 від 18.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта