Чому у харківському Держпромі живуть цілі зграї кажанів

26.03.2014 08:33 Суспільство
http://wildportal.ru/ http://wildportal.ru/
Понад 500 кажанів розлетілися в неділю лісами області.

Урятованих за зиму рукокрилих біологи пустили у вільне плавання. Чому так важливо зберегти життя кожному кажану та чи варто боятися цих пухнастих тваринок, дізнався кореспондент «СК».

Разом із різким потеплінням у лісах і парках з’явилися перші комахи. Це означає, що вже час кажанам прокидатися від зимової сплячки. Тепер їм не треба спати, адже вже є чим харчуватися.

У неділю, 23 березня, під Харковом на волю випустили понад 500 кажанів. Саме стільки рукокрилих удалося врятувати працівникам Центру реабілітації рукокрилих Feldman Ecopark за цю зиму. Як розповіла «СК» заступник директора Центру, біолог Альона Прилуцька, о холодній порі року тваринок сюди привозили мешканці Харкова, райцентрів області й навіть Полтави.
Найбільше в Центрі перезимувало кажанів, знайдених у під’їздах Держпрому та у стінах Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

До цих будівель рукокрилі прилітають восени для того, щоб перезимувати. Для тварин вони є своєрідними скелями. Кажани залітають у тріщини, і через те, що ці тріщини часто наскрізні, тваринки потрапляють до внутрішніх приміщень.

Перебуваючи в теплі, кажани швидко втрачають свої жирові запаси, накопичені за літо. Через спрагу вони прокидаються і починають літати у пошуках виходу.

– Люди, що працюють у цих будівлях, допомагають нам. Вони знаходять таких слабких тварин і передають у Центр, – пояснює біолог.

Тільки з Держпрому в середньому на місяць передають близько сотні знайдених тваринок, а інколи їх число сягає 120.

У період морозів кажанів відпускати не можна, тому їх підгодовують і розміщують на зимівлю у звичайні старі холодильники, у яких волого й холодно. Рукокрилих поміщають групами по 10 особин у полотняні мішечки – для зручності, адже їм треба висіти вверх ногами і треба за щось чіплятися.

Протягом зими співробітники Центру дбайливо доглядають за своїми підопічними. Щодватижні кажанів дістають із мішечків і перевіряють стан здоров’я.

Альона Прилуцька запевняє: важливо врятувати кожну тваринку, адже всі види рукокрилих занесено до Червоної книги України. Особливо необхідно зберегти життя самицям, тому що вони народжують усього 1-2 маленьких кажанят на рік. І саме взимку вони вагітні.

Інна Пирлик, матеріал з газети “Слобідський край” № 36 від 25.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта