Даруйте правильно. Як правильно оформити договір дарування та заповіт

23.12.2013 11:13 Суспільство
http://megamakler.com.ua/ http://megamakler.com.ua/
Посвідчення договору купівлі-продажу, оформлення спадщини, дарування – всі ці питання потребують неабияких юридичних знань.

«СК» разом із завідувачкою Шостої Харківської державної нотаріальної контори Ольгою Головащенко спробує допомогти читачам розібратися у вітчизняному законодавстві.

– Як правильно оформити договір дарування квартири, земельної ділянки?

– Для посвідчення договору дарування квартири нотаріусу подаються правовстановлювальні документи на квартиру, акт оцінки, витяг з Державного реєстру прав, документи, що встановлюють особи сторін, реєстраційний номер платника податків, довідка про зареєстрованих в квартирі осіб, документ, що підтверджує сплату державного мита. Для посвідчення договору дарування земельної ділянки – державний акт на земельну ділянку, витяг з Державного реєстру прав, витяг з Державного земельного кадастру, акт оцінки, довідки про відсутність споруд та будівель на земельній ділянці.

– Іноді люди вагаються, подарувати майно чи залишити його у спадок. То що є більш доцільним – договір дарування чи заповіт?

– Заповіт – це особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності в нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин. Заповідач має право в будь-який час скасувати заповіт, внести зміни до заповіту або скласти новий заповіт. За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Тобто, право власності у спадкоємців за заповітом виникає тільки після смерті заповідача та оформлення свого спадкового права; право власності за договором дарування виникає в обдаровуваного з моменту його прийняття. Залишатися власником майна довічно або передати його в дарунок за життя, вирішувати особисто особі.

Дмитро Сирота, матеріал з газети "Слобідський край" №149 від 14.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта