Де дорослим зробити безкоштовні щеплення від дифтерії

30.01.2018 17:35 Суспільство
Фото: organiclifestylemagazine.com Фото: organiclifestylemagazine.com
Після спалаху кору Україна стоїть на порозі ще однієї великої проблеми — дифтерії. Все через вкрай низький рівень охоплення вакцинацією населення, — зазначають в Харківському міському центрі здоров’я.

За даними Міністерства охорони здоров’я під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го року до 1998-го року, викликаної низьким охопленням дітей вакцинацією і відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіло близько 20 000 чоловік, 696 з них померли.

У 2017 році лише 51% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини проти дифтерії, правцю та кашлюку АКДП, 44,8% дорослих були захищені від дифтерії вакциною АДП-М. Нагадуємо, що вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим (ревакцинація кожні 10 років).

За даними Харківського лабораторного центру, наразі в Україні у наявності більше 9 млн. доз вакцин проти дифтерії для дітей та дорослих. Причому вакцинація проходить безкоштовно. Харківські поліклініки забезпечені індійською вакциною АДП-М.

— Щоб зробити таке щеплення потрібно прийти в поліклініку за місцем проживання, до свого дільничного терапевта, — роз'яснює «СК» завідувач відділення епідеміологічних досліджень Харківського обласного лабораторного центру Тетяна Карлова. — Лікар підіймає облікову форму-063, де записані всі данні про щеплення цієї людини, і дивиться коли в останній раз робилося щеплення від дифтерії та правця, скільки людині років і чи є протипоказання. І відповідно до цього приймає рішення — чи потрібне людині щеплення від дифтерії.

В останнє випадок захворювання на дифтерію в Харківській області фіксувався в 2011 році.

Читайте також: Загибель курсанта у Харкові: Міноборони проводить службове розслідування

Юлія Міронюк