Для недобросовісних роботодавців збільшили штрафи (Інфографіка)

23.12.2016 14:30 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
За порушення законодавства про працю, окрім адміністративної та кримінальної відповідальності роботодавця, передбачено також фінансову відповідальність.

Так, із грудня цього року у країні діють нові розміри штрафів за неналежне оформлення трудових відносин.

– У зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати штрафи теж збільшилися у кратному розмірі, – розповіла в. о. начальника Головного управління Держпраці у Харківській області Олена Петренко. – Тобто якщо говорити про неналежне оформлення трудових відносин, зокрема за виплату  зарплати в конвертах, без сплати податків, штраф складає 30 мінімальних заробітних плат. Якщо станом на 1 грудня мінімалка зросла до 1600, то штраф відповідно складає 48 000 грн. А з 1 січня, коли прийнята мінімальна плата буде 3200 грн, штраф зросте до 96 000 грн.

Тож фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору (або без наказу) може обійтись підприємству в 65 000 грн (48 000 грн фінсанкції + 17 000 грн адмінштраф). Сюди варто додати й виплату працівникові зарплати.

Окрім цього, така ж кругленька сума – 48 000 грн – роботодавцю загрожує і за неналежне оформлення працівника. Наприклад, коли особа працює повний день, а оформлена на неповний робочий час.



Мінімалку в десятикратному розмірі за кожного працівника, а це 16 000 грн, роботодавець заплатить за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та пільг. Приміром, за не оплату роботи в нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понаднормову роботу.

Рівень безробіття в Харківській області: коментар експертів

А от якщо роботодавець заборгував працівникові зарплату за місяць, може поплатитися штрафом у розмірі 4800 грн за порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць.

Детальніше читайте тут.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта