Для появи Центру з реабілітації учасників АТО є два шляхи

31.01.2017 10:49 Суспільство
фото:http://1news.zp.ua фото:http://1news.zp.ua
30 січня представники громадських організацій ветеранів АТО і керівництва області обговорили перспективу створення спеціального центру для реабілітації учасників АТО.

Під час засідання Координаційної ради громадських організацій учасників АТО учасники заходу висловили думку щодо появи цього закладу. Існує два шляхи - побудова з нуля центру або ж розширення бази обласного військового госпіталю.

За словами першого заступника голови Харківської обласної ради Віктора Коваленка, із часу афганських подій щорічно в області говорять про необхідність реабілітаційного центру.

- Це не утопія, але слід на питання подивитися ширше: необхідне приміщення, сучасне обладнання, вузькоспеціалізовані фахівці, і, що не менш важливо, потреба утримувати цей штат, - сказав Віктор Коваленко. - З іншого боку, у нас є міцна база обласного госпіталю. Можна розширити штат, виділяти кошти з обласного бюджету на осучаснення, аби там були медичні працівники, які кваліфіковано працюватимуть з учасниками бойових дій.

Він додав,  що щодо другого варіанта також простіше розмовляти із міжнародними донорами.

- Створити реабілітаційний центр з нуля дуже складно, а при наявному майданчику завдання значно спрощується, - зазначив Віктор Коваленко.

Представники ж громадських організацій учасників АТО висловилися за те, щоб реабілітація стосувалася не лише медичного напрямку, але й передбачала працевлаштування демобілізованих, освоєння ними нового фаху, залучення до міжнародних проектних пропозицій.

Довідка. За інформацією Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, станом на 23.01.2017 на обліку в органах соціального захисту населення перебуває 9471 учасник бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, з них 108 – мають статус інваліда війни, та 200 членів сімей загиблих військовослужбовців та інших осіб, що брали участь в АТО.

Протягом 2016 року за рахунок коштів державного бюджету 100 учасників бойових дій з числа учасників АТО забезпечені санаторно-курортними путівками.

До Дня захисника України матеріальну допомогу з обласного бюджету виплачено 4770 учасникам АТО та 136 членам сімей загиблих учасників АТО на загальну суму 5,450 млн грн.

У  2016 році місцевими органами соціального захисту населення отримано інформацію від  5267 учасників АТО, з них виявили бажання пройти курс психологічної реабілітації – 608 осіб, пройшли курс реабілітації 513 учасників АТО.

Читайте також: Додатковий набір патрульних оголосили на Харківщині

Тетяна Лісна

 

Автор: Администратор сайта