До Дня народження міста: топ-7 фактів про Харків

23.08.2016 08:36 Суспільство
Фото із соцмереж Фото із соцмереж
Вітаємо харків’ян з Днем народження міста! У цей день ми підготували магічну сімку цікавих фактов про наш рідний Харків.

1. У цьому році Харкову офіційно виповнюється 362 роки. Свій 350-річний ювілей Харків відзначив в 2004 році. Проте 300-річчя міста святкувалося в 1956, а урочисті заходи проходили у вересні 1955 року. До речі, 250-річчя Харкова вельми скромно зазначалося в 1905 році.

2. Вперше день Харкова був відзначений як день його звільнення від фашистських загарбників 23 серпня 1944 року. У цей день на головній площі був не концерт, феєрверк або парад, а величезна виставка «Звільнена Харківщина», де демонструвалися вражаючі результати відновлення міста і його підприємств. До речі, в радянські часи час День міста відзначався окремо у вересні, а 23 серпня залишалося Днем визволення Харкова.

3. Про те, що Харків неповних 15 років був столицею України, зараз знає кожен школяр. Але про те, що Харків був столицею ще одного, великого, але недовговічного державного утворення - зараз знають одиниці. У лютому 1918 року «гарячі голови» серед революціонерів і одночасно прихильників незалежності створили Донецько-Криворізьку республіку. Вона проіснувала всього два місяці. Її територія охоплювала нинішні Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Запорізьку області, і частково - а також частково Харківську, Сумську, Херсонську, Миколаївську і російську Ростовську, а столиця перебувала у Харкові.

4. У списку харківських пріоритетів першостоличність - не єдиний пункт. Харків перед першою світовою війною ділив із Петроградом перше місце серед усіх міст Європи за кількістю лікарів на душу населення (1 лікар на 500-700 жителів). У нашому місті було відкрито перший в Україні зоопарк, і перший в Радянському Союзі Палац піонерів. Саме у нас з'явилася перша дитяча залізниця, перший в Україні аеропорт і перший в країні хмарочос - Держпром; Харків першим вийшов в український радіоефір; збірна Харкова по футболу стала першим чемпіоном України і СРСР; харківські вчені першими в Радянському Союзі розщепили атомне ядро; у Харкові вперше у світі пройшов суд над військовими злочинцями.

Перший український хмарочос - Держпром.

5. Центром сучасного Харкова прийнято вважати вулицю Сумську між двома площами - Конституції та Свободи. Але 200 років тому центром міста була Павловська площа і початок вулиці Полтавський шлях, яка разом з сусідніми вулицями (Конторська, Різдвяна, Благовіщенська) вважалася найпрестижнішою і респектабельним районом. Сумська тих часів була заповнена переважно сінними коморами...

6. Із 18 століття і до середини 20 століття жителів нашого міста називали «харківці». Назва «харків'яни» з'явилося лише 75 років тому.

Нічний Харків. Вид на Благовіщенський собор.

7. Харків міняв свій герб шість разів. Першим була стріла в натягнутому луку - він символізував готовність харків'ян у будь-яку хвилину відбити напад ворога. Варіації на тему жезла Меркурія і мирного атома з шестернями відомі всім, а ось в 1878 році на гербі міста з'явилася ... кінська голова. На думку, автора герба - головного геральдиста Російської імперії барона Бернгарда Кене, це символізувало кінські заводи і ярмарки, якими славився Харків. Однак цей герб харків'янам не сподобався, і в 1887 році місту було повернуто жезл Меркурія.

Інна Можейко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта