До Харкова з'їдуться науковці NASA

24.05.2018 11:53 Суспільство
Фото: International Astronomical Union Фото: International Astronomical Union
19-22 червня у ХНУ імені В. Н. Каразіна пройде міжнародна наукова конференція, присвячена 210-літтю астрономічних досліджень на Харківщині, 100-річчю з початку регулярних спостережень Місяця та 40-річчю дослідження астероїдів у Харківській астрономічній обсерваторії.

На конференцію під назвою «Безатмосферні тіла Сонячної системи в епоху космічних досліджень» до Харкова з'їдуться всесвітньо відомі фахівці з досліджень Сонячної системи як наземними, так і космічними засобами.

Зокрема, із запрошеними доповідями виступлять професор Карлі Пітерс з Браунського університету (США), засновниця та керівник проекту NASA  з вимірювання спектрів зразків місячного ґрунту (програма Apollo), керівник проекту NASA з мінералогічного картографування Місяця, співвиконавиця космічної місії NASA «Dawn», член Консультативної ради NASA з планетних питань.

Із доповіддю у Харкові, зокрема, виступить член Консультативної ради NASA з планетних питань Карлі ПітерсФото: ofko.spb.ru

Доктор Антонелла Баруччі з Паризької обсерваторії (Франція), яка  брала активну участь в організації і реалізації космічної місії Rosetta Європейського космічного агентства. Заслужений професор Університету штату Колорадо (США) Даніел Ширс, відомий піонерськими роботами з еволюції орбітального руху малих тіл.

Доктор Фюмі Йошида з Центру планетних досліджень Інституту технологій Чіба (Японія), яка бере активну участь в реалізації проекту космічної місії DESTINY+ до астероїда Фаетон Японського космічного агентства.

Узагалі в роботі конференції візьмуть участь 34 іноземні вчені із 17 країн світу, а саме із США, Німеччини, Франції, Італії, Фінляндії, Іспанії, Польщі, Люксембургу, Японії, Бразилії, Аргентини, Китаю, Південної Кореї, Монголії та інших країн. Більшість учасників уперше завітають до України.

 — На конференції ми обговорюватимемо сучасні результати наземних і космічних досліджень Місяця, астероїдів і тіл поясу Койпера та їх подальших перспектив, — розповіла голова оргкомітету конференції, доктор фізико-математичних наук, завідуюча відділом фізики астероїдів і комет НДІ астрономії і професор кафедри астрономії та космічної інформатики Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Ірина Бельська. — У програмі конференції заплановані 42 усні наукові доповіді. Науковий захід такого рівня у Харкові пройде уперше. Унікальність цієї конференції полягає у тому,  що до нас уперше приїдуть відомі вчені із всіх найпотужніших космічних держав світу. Це говорить про те, що наша астрономічна школа має вагу у світовій науці. 

Попередню програму конференції можна переглянути тут.

Читайте по темі: Жінка – астроном Харківщини підкорює космос