Допомога по безробіттю переселенцям з зони АТО. Розмір виплат і хто має право отримувати

29.07.2014 06:00 Суспільство
http://112.ua/ http://112.ua/

Допомогу по безробіттю сьогодні можуть отримати не всі переселенці з зони АТО і Криму через недоліки у законодавчій базі.

На сьогодні середня сума такої допомоги сягає 1,1 тис. грн. Мінімальна допомога для незастрахованих осіб (тих, хто не сплачував гроші до страхового фонду) складає 544 грн, для застрахованих — 937 грн, - розповів директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко. Розмір виплат сягає від стажу і розмірі середньої зарплати з останнього місця роботи.

Читайте також: Ситуація з безробітними у Харкові. Коментар директора Центру зайнятості 
                      Проблеми з роботою. У Харківському центрі зайнятості - наплив переселенців із зони АТО

- Згідно з законодавством людина має право отримувати допомогу по безробіттю протягом 12 місяців. Однак при цьому враховується ще стаття звільнення з попереднього місця роботи, - пояснив Володимир Міненко. - Залежно від цього, розмір допомоги зменшуються або за три місяці з початку виплат, або за три місяці з кінця виплат. Тому здебільшого виходить, що допомогу по безробіттю отримують лише протягом дев'яти місяців.

Отримання цих коштів ускладнюється для тих людей, які раніше стояли на обліку біржі праці у своєму регіоні, а тепер хочуть продовжити отримувати гроші на Харківщині. Наразі цього зробити неможливо, адже така процедура досі не прописана в законодавстві.

- У нас зможуть почати отримувати допомогу по безробіттю лише ті люди, які вперше звернулися до центру зайнятості саме на Харківщині, - наголосив Володимир Міненко.

Така ж ситуація склалася і з виплатою одноразової допомоги для початку підприємницької діяльності. Директор Харківського обласного центру зайнятості навів приклад, коли два чоловіки із зони АТО хотіли скористатися такою можливістю, але оскільки всі необхідні документи вони вже подали на рідному Донбасі, отримати кошти на території Харківської області вимушені мігранти не змогли. А от ті люди, які звернулися за одноразовою виплатою у Першій столиці, пройшли всі бюрократичні перипетії успішно. Вже незабаром їм обіцяють виплатити гроші.

Крім того, для того, щоб почати отримувати допомогу по безробіттю, потрібно мати трудову книжку.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта