Дощі чи спека - синоптики дали прогноз на літо

25.05.2016 11:42 Суспільство
Фото: business.ua Фото: business.ua
Фахівці гідрометеоцентру та народний синоптик пророкують 15 днів дощів та майже три місяці спеки.

Погода упродовж трьох літнів місяців обіцяє буде мінливою, передає "Сегодня". За словами заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського метеорологічного НДІ НАН України Вазіри Мартазінової, справжнє літо почнеться тільки після 10 червня,спекотні періоди не будуть тривалими, погода виявиться мінливою.

Червень
, за словами заступника начальника Гідрометцентру Анатолія Прокопенка, очікується традиційним - із короткими грозовими дощами і температурою не вище +30 вдень. Таку ж погоду прогнозують і метеосайти: за їхніми розрахунками, короткі грозові дощі пройдуть кожні день-два. Саме через них весь місяць температура вдень не підніматиметься вище +28. Вазіра Мартазінова і народний провісник погоди Леонід Горбань вважають, що дощів усе ж буде менше. Так, останній обіцяє сильні грози (14-17 мм опадів) лише у середині місяця і невеликий дощик у перші червневі вихідні. В інші дні буде сонячно і сухо.

КОЛИ СЕЗОН ДОЩІВ СКІНЧИТЬСЯ НА ХАРКІВЩИНІ 

Липень, згідно з довгостроковим прогнозом Мартазінової, буде  найсухішим і найспекотнішим. За розрахунками Леоніда Горбаня, другий літній місяць і зовсім поб'є температурні рекорди: денну спеку краще проводити десь біля води (+30-34 у тіні перенести важко, особливо літнім людям). А якщо ви не у відпустці, а на роботі, то "в обіймах" із кондиціонером. Ночами буде комфортно - +20-22 градуси. Але, згідно з прогнозом народного синоптика, дощів у липні буде чимало, і пройдуть вони у три періоди: три дні на початку місяця, два дні в середині й один день у кінці.

 У серпні має бути найбільше дощів, він буде менш спекотним, ніж липень. 

-У цьому місяці можливі рясні опади, - впевнена Вазіра Мартазінова.
Із нею погоджується і Леонід Горбань. Найбільш затяжний період негоди - три-чотири дні - він обіцяє у середині місяця: з 13 по 15-16 серпня, хоча опадів випаде не дуже багато, від 2-3 до 10-11 мм на добу. Також Леонід Горбань прогнозує сильну бурю з градом на початку серпня - на день святого Іллі.


Тетяна Лісна

Автор: Администратор сайта