Доступні ліки. Новий перелік МОЗу

15.08.2018 16:32 Суспільство
Фото: slovoidilo.ua Фото: slovoidilo.ua
До оновленого реєстру ліків урядової програми увійшов 261 препарат, з них 59 пацієнти зможуть отримувати повністю безоплатно.

На початку серпня Міністерство охорони здоров’я затвердило новий реєстр препаратів урядової програми «Доступні ліки», які пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2 типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою (Наказ МОЗ України від 03.08.2018 № 1446). До оновленого реєстру ліків увійшов 261 препарат, з них 59 пацієнти зможуть отримувати повністю безоплатно. Раніше у програмі брали участь 239 препаратів загалом і 47 безоплатних.

Разом з цим, за повідомленням МОЗ, зросте і прогнозована кількість упаковок безоплатних для пацієнтів ліків. Якщо минулого півріччя українці могли отримати близько 10 мільйонів упаковок, то впродовж наступних шести місяців їх кількість становитиме понад 14 мільйонів.

До списку безоплатних препаратів входять препарати не лише українських виробників, а й відомих іноземних компаній. Так, для прикладу, щоб потрапити до нового переліку препаратів, що на 100 % відшкодовуються за кошти держбюджету, компанія КРКА (Словенія) знизила ціну майже на 72 %. Ціни знизили також компанії Orion (Фінляндія) та AstraZeneca (Швеція). У середньому ціни на препарати програми знизилися майже на 7 %.

Харківщина є лідером з реалізації програми «Доступні ліки». Завдяки роботі програми кількість викликів «швидкої» з підозрою на інсульт або інфаркт знизилася на 4,2 %, а для людей з бронхіальною астмою – майже на 6 %. Крім того, кількість пацієнтів з нормалізованим цукром у крові при діабеті 2 типу збільшилася на 6 %.

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки» почала діяти у квітні 2017 року. За час роботи програми пацієнти отримали ліки проти серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми за понад 23 мільйонами рецептів на суму понад 1 мільярд гривень. Кожна третя аптека бере участь у програмі – нині їх 7808.

Для того щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки. З повним переліком препаратів, що увійшли в оновлений реєстр урядової програми «Доступні ліки», можна ознайомитися ТУТ.

Теги: