Фельдман: участь України в конференції СІТЕС — важливий крок у боротьбі з міжнародною зооконтрабандою

20.08.2019 15:07 Суспільство
Фото: politeka.net Фото: politeka.net

Участь України в нараді конференції сторін Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС), яка проходить 17-28 серпня в Женеві (Швейцарія) - важливий крок на шляху боротьби з міжнародною зооконтрабандою. Про це заявив президент Всесвітнього відкритого фонду реабілітації та реінтродукції тварин (WOFARR) Олександр Фельдман. За його словами, той факт, що глобальна проблема нелегальної торгівлі рідкісними видами тварин отримала пріоритет з боку нинішньої української влади, говорить про позитивні зміни в нашому суспільстві.

«Браконьєрство та пов'язаний з ним незаконний продаж диких тварин, а також матеріалів зоологічного походження - рогів, бивнів, шкур та іншого - завдають колосальної шкоди біорізноманітності планети. Масштаби й наслідки цієї злочинної діяльності, що має транснаціональний характер, вимагають консолідованих дій світової спільноти, - зазначив Олександр Фельдман. - Тут важливий відповідальний підхід кожної держави, в тому числі України, яка ратифікувала СІТЕС у 1999 році, а для цього необхідно не тільки вдосконалювати законодавство, але й формувати громадську думку, вести інформаційну роботу з українцями».

 Він також підкреслив, що Фельдман Екопарк брав і буде брати активну участь у цій роботі.

 «Кількість відвідувачів Соціально-гуманітарного мультикомплексу, однією з найважливіших функцій якого є збереження рідкісних і зникаючих видів, на рік перевищує 1 млн чоловік. Це дає нам унікальну можливість донести важливу інформацію про боротьбу з зооконтрабандою до великої кількості людей, просувати ініціативи, пов'язані з СІТЕС, - нагадав Олександр Фельдман. - Ми працюємо з багатьма міжнародними природоохоронними організаціями, такими як EAZA та ЕАРАЗА, розвиваємо цілу низку освітніх, екопросвітницьких проектів. Ми можемо й будемо використовувати накопичений досвід для розвитку власних ініціатив щодо запобігання браконьєрству та нелегальній торгівлі тваринами. У нас вже є певні напрацювання в цьому напрямку, пов'язані зі зниженням попиту на таку діяльність і формуванням громадської думки».

Відзначимо, що 17-28 серпня в Женеві (Швейцарія) проходить 18-а нарада конференції сторін Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС). Президент України Володимир Зеленський уповноважив начальника профільного відділу Міністерства екології та природних ресурсів Володимира Домашлинця брати участь в переговорах і прийнятті рішень цього заходу. Його учасники розглядають пропозиції про внесення змін до режиму регулювання торгівлі відносно понад 500 видів дикої флори та фауни. Важливими питаннями порядку денному є боротьба з нелегальною торгівлею, а також заклик депутатів Європарламенту та екологічних організацій заборонити трофейне полювання.

Читайте також: Ми повинні об'єднатися - Фельдман про «Металіст 1925»