Фонд Олександра Фельдмана — один з найбільших в країні

18.12.2017 12:29 Суспільство
Міжнародний благодійний фонд харків'янина, народного депутата Олександра Фельдмана став другим найбільшим іменним благодійним фондом в Україні за версією «Деловая Столица».

Як підрахували у виданні, за 2016 рік МБФ «Фонд Олександра Фельдмана» направив на благодійність 810 мільйонів гривень. Більше витратив тільки Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» — 900 мільйонів гривень. Також в топ-5 найбільших іменних благодійних фондів країни увійшли Фонд Віктора Пінчука, Благодійний фонд Порошенко і Фонд братів Кличків.

«Для мене благодійність — це свого роду наркотик. І коли коштів на неї не вистачає, доводиться їх залучати, — зазначив Олександр Фельдман. — Ні для кого не секрет, що фінансові проблеми фондів, і нашого в тому числі, безпосередньо залежать від зменшення дохідної частини бізнесу під час кризи. Але, незважаючи на це, філантропічні організації продовжують виконувати свої функції, а часто і функції держави. Особливо в умовах війни».

Як підкреслили в «Діловій столиці», незважаючи на економічну кризу та її наслідки для бізнесу, Олександр Фельдман з року в рік нарощує філантропічну діяльність. За 20 років роботи фонд реалізував десятки проектів і програм, трансформуючи їх під виклики часу.

Флагманський проект фонду в даний час, по суті квінтесенція всієї його діяльності, — Регіональний ландшафтний парк Фельдман Екопарк: мультифункціональний комплекс, на базі якого здійснюються програми з оздоровлення та реабілітації дітей, перш за все постраждалих від війни на Донбасі, вимушених переселенців, воїнів АТО і членів їх сімей, вдів загиблих (Центр психосоціальної реабілітації), проекти в сфері науки і освіти (Дитяча еколого-натуралістична академія), зоозахисту (Центр допомоги диким, екзотичним і домашнім тваринам «Добрий будинок», Центр реабілітації кажанів), спорту («Турнір 1000 команд»).

Інший напрямок роботи фонду стосується допомоги мирним жителям, які постраждали в результаті війни на Донбасі («Простягни руку допомоги»), підтримки мистецтва і збереження української історії (галерея «АВЕК», Feldman Family Museum), розвитку толерантності в суспільстві (Інститут прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії, підтримка Асоціації національно-культурних об'єднань України).

Ще один гуманітарний проект фонду — Музей релігій, будівництво якого заплановано на території Фельдман Екопарк.