Гаманці пенсіонерів стануть важчими

22.10.2015 10:37 Суспільство
Фото: Фото:
Всі перерахунки почнуть сплачувати в жовтні

Доброго дня, редакціє «СК». Я ваша постійна читачка, вже декілька років на пенсії. Тож допоможіть з тією пенсією розібратися. Вона в мене мінімальна, нещодавно чула, що начебто такі пенсії будуть піднімати. Чи це правда, і коли це станеться?
Дякую заздалегідь. З повагою, Антоніна Сергіївна, смт Близнюки.

Шановна Антоніно Сергіївно, дійсно, з 1 вересня 2015 року зріс прожитковий мінімум, а разом з ним пенсії та інші державні соціальні гарантії. Органи Пенсійного фонду України в Харківській області вже провели всі перерахунки, тож доплати за ними надійдуть уже у жовтні.
17 вересня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» № 704-VIII.
– Згідно з прийнятими змінами до законодавства місячний прожитковий мінімум становить 1330 грн, а для осіб, які втратили працездатність – 1074 грн. У зв’язку з цим здійснюється перерахунок мінімальних розмірів пенсій, доплати за понаднормативний стаж, а також пенсій за особливі заслуги, – пояснює начальник Управління пенсійного фонду України в Дзержинському районі м. Харкова Світлана Калініна.
Разом з цим підвищуються надбавки, передбаченні Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань». Зросла надбавка і до пенсій осіб, яким виповнилося 100 років і більше. Також збільшилася мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни та учасникам бойових дій, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни. Зріс і мінімальний розмір пенсії шахтарів, а разом з цим і щомісячна доплата до пенсії по втраті годувальника членам сім’ї шахтарів (якщо смерть настала внаслідок нещасного випадку на виробництві). Зросла щомісячна державна адресна допомога інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та мінімальна пенсійна виплата інвалідам ЧАЕС I–III групи. Разом з підвищенням прожиткового мінімуму перераховуються і надбавки донорам крові.
Перерахунок пенсії здійснюється незалежно від факту роботи на рівні прожиткового мінімуму для осіб, як працюючим, так і непрацюючим пенсіонерам.
А от перерахунків підвищень дітям війни, членам сімей загиблих військовослужбовців та померлих інвалідів війни, додаткової пенсії чорнобильцям I–IV категорій і компенсації за втрату вдовам чорнобильців не слід очікувати. У вказаних категорій громадян фіксований розмір підвищень, а не у відсотках від прожиткового мінімуму.
– Збільшено мінімальний розмір пенсії, з якої не проводиться утримання у період роботи (150 % прожиткового мінімуму) з 1423,50 грн до 1611 грн, – підкреслює Світлана Калініна. – Водночас, незважаючи на підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1218 грн до 1378 грн, розмір пенсії, що підлягає оподаткуванню, залишається на рівні 3654 грн, оскільки це передбачено ст. 164 Податкового кодексу України зі змінами.

Мирослава Кольцова

Автор: Администратор сайта