Гаряча лінія для допомоги курцям запрацювала в Україні

21.06.2017 10:30 Суспільство
Фото з соцмереж Фото з соцмереж
В Україні запустили професійний сервіс з надання допомоги тим, хто хоче кинути курити.

Про це повідомили на "Урядовому порталі".

Сервіс складається з «гарячої» телефонної лінії та веб-сайта. «Гаряча» телефонна лінія 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України.

Також на веб-сайті www.stopsmoking.org.ua розмістили інформацію щодо відмови від куріння, яка може стати у пригоді як курцям, так і їхнім близьким. Тут можна отримати консультацію, поставивши запитання через онлайн-чат або надіславши запит через електронну пошту. На сьогодні сервіс працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00.

Подібні сервіси працюють у багатьох країнах по усьому світу та вже довели свою ефективність. Національна безкоштовна «гаряча» лінія – один із трьох всесвітньо визнаних підходів до надання послуг у відмові від куріння, який рекомендовано ВООЗ. За умови достатніх потужностей та належного фінансування «гаряча» лінія дозволяє охопити до 6 % усіх курців щорічно, адже вона є доступною для усього населення країни.

«Створення сервісу з надання допомоги у припиненні куріння в Україні може стати першим кроком до запровадження комплексного підходу до відмови від куріння. Це важливо з точки зору надання професійної допомоги у припиненні куріння усім людям, які її потребують», – розповів доктор Донгбо Фу, експерт з питань відмови від куріння Ініціативи ВООЗ по звільненню від тютюнової залежності.

За результатами загальноукраїнського опитування курців, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у вересні-жовтні минулого року, 77 % українських курців вважають створення сервісу з надання допомоги у припиненні куріння потрібним.

70 % українських курців вже робили хоча б одну серйозну спробу кинути курити, і ще приблизно стільки ж хочуть кинути курити. На жаль, відсоток тих, хто досягає успіху, недуже великий. За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2010 р., 40,5 % курців пробували кинути курити, однак лише 6,7 % змогли це зробити.

Олександр Ушаков

Автор: Менеджер сайта